• Načítám...
>

Kouřimský masopust vrátil návštěvníky do 19. století

Pestrobarevné maškary prošly kouřimským skanzenem. Muzeum lidových staveb tady totiž každoročně pořádá národopisný pořad Masopust. Pestrobarevný průvod tradičních masek z Hlinecka doprovázený hudbou a tancem v podání národopisného souboru Chrudimi obejde historická stavení muzea třikrát během dne. Atraktivní program přilákal i letos stovky návštěvníků.

Reklama

Pestrobarevné maškary, muzikanti, tanec, maso nebo třeba makové koblihy. To je jen malý výčet toho, co můžete vidět na tradičním masopustním průvodu. Ten, který navíc každoročně prochází kouřimským skanzenem, je zapsán do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Dobové provedení průvodu tady totiž návštěvníky vtáhne do 19. století.

,,Je to masopustní průvod, který se v téhle podobě koná na Hlinecku, kde má velmi tradiční podobu a kde se zachoval v téměř nezměněné podobě od 19. století. To Hlinecko je právě unikátní tou škálou těch masek, která každá má svou funkci," popsal Adam Votruba - entolog, Regionální muzeum Kolín.

Tu nejdůležitější přitom poznáte snadno. Je ze všech masek nejpestřejší a v průvodu jde úplně vpředu. 

,,Já jsem laufer a to je ta osoba, která celou tu maškaru vede a organizuje, hlídá, aby špinavé maškary nechodily před čisté, protože ta maškara má jasný pořádek, jak mají chodit. Osoba, která oslovuje hospodáře a hospodyně, vinšuje jim a vlastně je to takový lídr, moderně řečeno, toho masopustu," vysvětlil Štěpán Skopový - člen národopisného souboru Kohoutek.

A jak už nám laufer vysvětlil, i maškary mají v průvodu svůj pořádek. Dělí se třeba do dvou skupin - na barevné a černé.

,,Ty první masky, ty červené nebo barevné, tak to jsou masky, které si oblékají svobodní mládenci. Sem patří například tzv. Turci nebo mládenci, ti jsou vždycky čtyři a jejich úkolem je vlastně tančit. Tanec má roznášet takové požehnání," doplnil Adam Votruba - entolog, Regionální muzeum Kolín.

Do doby zhruba před 150 lety pak návštěvníky kouřimského masopustu vtáhla i řada dobových zvyklostí - jako třeba klekání.

,,Je to modlitba, kterou se naši předci modlili 3x denně, vždy se zvonilo a lidé se zastavili tam, kde byli. Muži smekli klobouk, všichni poklekli a pomodlili se," popsala Markéta Dvořáková - Regionální muzeum Kolín.

Na akci pak ale samozřejmě nechyběly ani dobové dílničky pro děti, kde si nejmenší návštěvníci masopustu mohli vyrobit třeba vozembouch nebo tradiční krepovou květinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu