• Načítám...
>

Ochranu přírody kraj podpoří sedmi miliony korun

Sedmi miliony korun chce Středočeský kraj podpořit zlepšení stavu tří chráněných území. Rozhodli o tom středočeští radní, kteří schválili projektové záměry na obnovu. Peníze budou v rámci dotací rozděleny mezi organizace zajišťující výchovu ekologického chování.

Reklama

Bezmála 7 milionů korun investuje Středočeský kraj do obnovy tří chráněných území. Peníze z Operačního programu Životního prostředí mají jít na zlepšení stavu Žerky na Mělnicku, Dymokurska na Nymbursku a do lesa u Libeže na Benešovsku.

,,Například v tom lese u Libeže roste vzácný zvonek hadincovitý. To je rostlina silně ohrožená, která roste zhruba pouze na deseti lokalitách. Došlo právě k jejímu velkému úbytku kvůli tomu, že už se tolik tradičně nehospodaří jako dříve," řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

Ochranu ohroženého zvonku má v lese u Libeže zajistit drátěné oplocení, které rostliny ochrání před zvěří. Tím ale práce nekončí.

,,Ty zvonky se oplotí, aby byly chráněny před okusem zvěře, plus se ještě bude pečovat o tu lokalitu, to znamená, že se tam vykácí smrky, které tam nejsou původní a budou se tam naopak vysazovat nějaké listnaté dřeviny, které jsou vhodné na tuto lokalitu," doplnila Skopalíková.

Cílem je pro ohroženou rostlinu vytvořit přívětivé prostředí. Vlivem úpadku tradičního hospodářství totiž výrazně ubylo například pasek, remízků, mezí a světlejších listnatých lesů, které lépe zadržují vlhkost a kde se obecně zvonku hadincovitému dařilo nejlépe.

,,Ty další dva jsou Žerka na Mělnicku a Dymokursko na Nymbursku. Tam by mělo jít například o vyřezávání náletových dřevin a o starání se právě o různé trávníky," uvedla Skopalíková.

Podobných přírodních rezervací a evropsky chráněných lokalit má Středočeský kraj na starost víc než 200. K obnově zmiňovaných ploch by měl kraj přistoupit během příštího roku. Předpokládaná investice do všech tří projektů je 6,9 milionu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu