• Načítám...
>

V Dolních Břežanech se sešli vědci

V Dolních Břežanech se v ELI Beamlines v úterý 28. února uskutečnila velká konference. Středočeské inovační centrum totiž uspělo v tvrdé konkurenci a získalo prestižní grant z programu Horizon Europe ve výši téměř 90 milionů korun na realizaci programu MERIT – Central Bohemia Mobility Programme for Excellence in Research, Innovation and Technology. O grant se ucházelo 116 subjektů z celé Evropské unie. Středočeské inovační centrum se s hodnocením 98 % umístilo na 4. místě!

Reklama

V úterý 28. února se v Dolních Břežanech sešly desítky špičkových vědců z celého světa v rámci programu Merit, což je program mezinárodní mobility vědců.  

"Nyní finalizujeme webové stránky programu, které budou spuštěné v průběhu března. V dubnu potom otevřeme první výzvu pro zahraniční uchazeče, do které se budou moci hlásit vědci a vědkyně z celého světa, bez ohledu na zemi, ze které pochází," řekla Martina Vycudilíková, programová manažerka MERIT.

Zájemci musí samozřejmě splnit kvalifikační předpoklady. Výzva bude otevřená 3 měsíce a pak bude bude následovat čtyřměsíční hodnotící proces podaných přihlášek. Hodnotit je budou nejen zahraniční experti, ale také speciálně sestavené komise.

"Na konci tohoto procesu potom budeme mít vybráno patnáct nejlepších kandidátů z celého světa, kteří předložili ty nejkvalitnější projekty. Těm budou nabídnuty až 2,5 leté kontrakty v našich zapojených výzkumných organizacích Středočeského kraje," dodala Martina Vycudilíková, programová manažerka MERIT.

"Očekáváme hlavně multiplikační efekt, protože teď před chvílí jsme slyšeli zkušenost jednoho vědce, který prošel podobným programem. Vznikají tam spojení mezi tím vědcem a výzkumnou organizací, ve které je zaměstnaný a také tou zemí, odkud přišel," řekla Athziri Moreno Romo, manažerka mezinárodních vztahů ze SIC.

"Nás to obohatí nejenom jako centrum, ale i jako Českou republiku, protože možnost dostat excelentní vědce za podpory grantu Evropské unie je pro nás velmi zajímavá. Je zajímavá z několika důvodů. Zaprvé nás to určitě obohatí vědecky. Když sem dostaneme člověka ze zahraničí, on má jiné pohledy, má jiný přístup a to, že je to třeba i excelentní vědec, na což je tento program zaměřený, nás může zlepšit i v rámci skupiny nebo oddělení. Celý obor může nějakým způsobem posunout. Druhý důvod je, že já s tím mám velmi dobrou zkušenost. Když máme mezinárodní tým, tak nás to obohacuje nejen po vědecké stránce, ale i po té lidské, osobní stránce. My máme třeba v týmu i lidi z Indie, ze Srbska, z Polska či Německa," uzavřel Jan Brajer, vedoucí oddělení Průmyslové aplikace laserů centra HiLASE.

Program MERIT bude spolufinancován Středočeským krajem a realizačními partnery. Má 3 strategické cíle, které jsou v souladu s Regionální inovační strategií pro inteligentní specializaci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu