• Načítám...
>

Ve Středních Čechách chybí policisté

Ve Středočeském kraji, podobně jako ve zbytku republiky, chybí policisté. Dosavadní policejní sbor stárne, ti nejzkušenější odchází do výsluhy. Středočeským služebnám ale chybí více než 500 policistů a mladí lidé nepřichází. A právě to bylo tématem jednání hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové s ministrem vnitra Vítem Rakušanem.

Reklama

V Česku dál chybí policisté. Dosavadní sbor stárne, ti nejzkušenější odchází do penze a mladí se do uniformy nehrnou. Jen ve Středočeském kraji mají nejméně policistů za posledních 12 let.

,,Ten pokles je opravdu teď za poslední léta největší, ale druhým dechem musím říct, že situace je zvladatelná, zejména způsobem organizačním, že lze ještě policii přeorganizovávat tak, abychom úkoly splnili," řekl Václav Kučera - ředitel KŘP Středočeského kraje.

,,Já ty kroky vnímám, policie dělá maximum pro to, aby ta situace nebyla poznat v terénu, ale na druhou stranu si myslím, že musíme pracovat na tom, aby se ten tým stabilizoval," doplnila Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

A právě to bylo tématem pondělního 

jednání hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Podle něj je vysoký odliv policistů způsoben tím, že do penze aktuálně odchází nejsilnější ročníky. Zkušené policisty je prý potřeba motivovat, aby do výsluhy neodcházeli hned při první možné příležitosti.

,,My máme v tom odchodovém věku tu silnou generaci Husákových dětí. Je důležité zastabilizovat právě ty zkušené policisty. To jsou policisté, kteří už něco umí, kteří mají reálně velmi dobrý výkon své práce a je vlastně přání nás všech, aby ve sborech zůstávali," řekl Vít Rakušan (STAN) - ministr vnitra ČR.

Aktuálně působí ve Středních Čechách 3 420 policistů. Kraj by jich ale potřeboval o 500 víc. Pomoci by prý mohla bytová politika.

,,Vlastní i Středočeský kraj zhruba čtyři byty v jednom bytovém domě plus vlastní i několik dalších objektů, které by bylo možné upravit třeba na ubytovny. Alespoň, když se to nasčítalo z těch ORP, která jsem oslovila, tak jich máme přes čtyřicet, ale ten příslib do budoucna by byl opravdu daleko vyšší," řekla Pecková.

,,Já mám první seznam od paní hejtmanky a v tom portfoliu je i Mladá Boleslav, je tam Slaný, viděl jsem tam další obce. Já si myslím, že je to dost důležité, protože ten trh práce pro tu naší cílovou skupinu je už poměrně slabý, je už vyčerpaný v rámci Středozemě," doplnil Kučera.

Vedení Středočeského kraje policii dlouhodobě finančně podporuje. V loňském roce to byla částka 4,5 milionu korun, za kterou si služebny pořídily třeba bezpilotní drony, defibrilátory nebo třeba speciální přístroje na detekci drog.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu