• Načítám...
>

Středočeský kraj podpoří venkovské prodejny

Středočeský kraj se připojil k vládní podpoře malých venkovských prodejen. 4 miliony korun si teď rozdělí prvních 53 provozovatelů.

Reklama

Podpořit provozovatele venkovských krámků. To je cíl vládního dotačního programu Obchůdek 21+. Do pomoci malým provozovnám se teď zapojil i Středočeský kraj.

"Dotační výzva Obchůdek 21+ je výzva od Ministerstva průmyslu a obchodu, která podporuje obchůdky v obcích do 1000 obyvatel," řekl Michael Kašpar (STAN) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Myslím si, že pokud jde o venkovské prodejny, tak to je služba veřejnosti. To už není o podnikání, ale o podpoře lidí, kteří tam v daném regionu v dané vesnici žijí. Oni potřebují tyto malé venkovské prodejny," řekl Robert Bezděk (ANO) - radní Středočeského kraje.

Především obyvatelé malých obcí totiž jinak často nemají bez aut kde dostupně nakoupit. Na úřad Středočeského kraje tak do konce vypsaného termínu dorazilo 104 žádostí. Poskytnutou státní dotaci ale úřad rozdělí jen mezi 53 provozoven. Zbytek kraj přislíbil dofinancovat z vlastního.

"Ministerstvo průmyslu nám na to alokovalo 4 miliony korun, což v té první fázi stačí na podporu 53 prodejen, ale my jsme se rozhodli, že z krajského rozpočtu dofinancujeme i ty zbylé, to znamená někdy v průběhu dubna by na krajské zastupitelstvo měla jít podpora těch zbylých - zhruba 50 prodejen," řekl Michael Kašpar (STAN) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Každá z provozoven může dostat maximálně 80 tisíc korun. Splnit přitom musí přísná kritéria.

"Musí to být prodejna, kde je jedna prodejna dlouhodobě, nemůže to být účelově založená prodejna teď, musí fungovat minimálně dva roky v té obci, ta obec musí mít do 1000 obyvatel, v té prodejně musí převažovat potraviny a musí to splňovat to, že žádá například na ty mzdové náklady, na nájmy, na provoz bezkontaktních terminálů a nebo třeba na příspěvek na energie," řekl Michael Kašpar (STAN) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje..

Druhá polovina žadatelů, které kraj zadotuje z vlastních prostředků, obdrží finanční podporu v průběhu dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu