• Načítám...
>

Očkovací kampaň pro lidi z Ukrajiny vyvrací mýty

Mýtům a dezinformacím o očkování se opět věnuje informační roadshow projektu „Očkujeme se pro život beze strachu“. Projekt pod hlavičkou organizace UNICEF organizuje Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s neziskovou organizací AMIGA.

Reklama

Mýtům a dezinformacím o očkování se opět věnuje informační roadshow projektu „Očkujeme se pro život beze strachu“. Projekt pod hlavičkou organizace UNICEF organizuje Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s neziskovou organizací AMIGA.

"Ministerstvo zdravotnictví nyní organizuje informační kampaň pro ukrajinskou menšinu, která se týká očkování, navazuje to na očkovací kampaň, kterou jsme dělali proti covidu donedávna a na tomto místě bych chtěl velmi poděkovat především UNICEFu, který na to poskytl prostředky, téměř 6 milionů korun a tato informační kampaň probíhá po celé republice. Chceme ale hlavně informovat o tom, že se mohou nechat zadarmo naočkovat, a to nejen proti covidu, ale i obrně, spále a že u nás je celá široká škála očkování pro děti a dětská onemocnění," řekl Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví ČR.

"V průběhu naší práce vidíme, jak ten zájem roste, lidé se ptají, řekneme jim vše potřebné, co mají vědět o povinném očkování, o tom kalendáři a odlišnostech systému zdravotnictví na Ukrajině a v České republice," řekla Liubov Glodian, koordinátorka projektu.

Na projektu se podílí také Český červený kříž. Jeho úlohou je například propagace projektu v dané lokalitě.

"Využíváme naše oblastní spolky a jejich znalost a léta zkušeností, které mají v osvětě nebo v oblasti očkování a zdravotní prevence, plus ten rok zkušeností, které jako oblastní spolky a jako Český červený kříž máme právě z prací s uprchlíky před válkou na Ukrajině," řekl Karol Čukan, ředitel Úřadu ČČK.

Projekt má v současné době za sebou už čtyři zastávky a jeho fungování má velmi pozitivní ohlasy.

"Teď už máme čtvrtou zastávku, můžeme to hodnotit jako velmi úspěšné. Vidíme, že hlavně děti vědí o té vakcinaci, vědí o infekčních nemocích a mají o vakcinaci zájem, mluví o tom a nebojí se," řekla Yuliya Demash, dětská lékařka.

Projekt ale není zaměřen pouze na očkování proti covidu. Informuje také o neméně důležité vakcinaci například proti spalničkám nebo dětské infekční obrně. Součástí projektu je i expozice „UNICEF Vakcinace pro UA" nebo nejrůznější semináře. Nejinak tomu bylo i v Mladé Boleslavi, kde měl tento projekt jednu ze svých zastávek v místní základní škole.

"Naše škola jako odloučené pracoviště třetí základní školy Dr. Edvarda Beneše poskytla prostory pro červený kříž, respektive pro AMIGU, aby tady svou výstavu a následnou besedu mohla uskutečnit. Ta výstava a ta beseda se zaměřuje na informovanost ukrajinské komunity, co se týká očkování a protože naše škola má jenom ukrajinské žáky, tak z těchto důvodů," řekl Jan Dvořák, zástupce ředitele ZŠ Dr. Beneše.

"Ukrajinská komunita na Mladoboleslavsku je opravdu početná, je to i vzhledem k tomu, že tady původně byli navázáni na automobilový průmysl, takže většina migrantů nebo uprchlíků, která přišla, řeší své požadavky s lidmi, které už tady mají z Ukrajiny, takže na nás se obracejí opravdu ojediněle, když potřebují jen v nouzových případech jednorázovou výpomoc případně pomoc s vízy a tak dále," řekla Michaela Mittnerová, ředitelka Úřadu ČČK Mladá Boleslav.

Projekt „Očkujeme se pro život beze strachu“ zavítal v předchozích dnech také například do Prahy či Brna. V plánu jsou ale i další města po celém Česku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu