• Načítám...
>

Rekonstrukce Integrované školy technické Mělník je u konce

Rekonstrukce areálu Integrované školy technické Mělník je po pěti letech u konce. Práce byly hotové už v prosinci 2022, ale slavnostní prohlídka vylepšených a nových prostor se uspořádala začátkem jara. Nejvýznamnějším přínosem přestavby by měla být úspora energetické náročnosti, a to až o čtyřicet procent.

Reklama

Integrovaná střední škola technická Mělník prošla významnou rekonstrukcí. Symbolickou pásku slavnostně přestříhli radní Středočeského kraje společně s ředitelem školy. 

"Bylo nutno tento areál zrekonstruovat, protože se plnil žáky a začala narůstat kapacita, takže se postupně začaly shánět dotační peníze, započal se projekt a následovalo výběrové řízení. To výběrové řízení se naštěstí povedlo napoprvé. Probíhala stavba, která měla trvat rok, ale při stavbě byly zjištěny věci nad rámec projektu, které byly potřeba dodělat, jako třeba odstranit azbesty, které byly ve stěnách a tak se to protáhlo zhruba o půl roku," řekl Libor Lesák (ODS), radní Středočeského kraje.

"Areál integrované školy je poměrně rozsáhlý, má několik budov a všechny byly velmi energeticky náročné, takže ta volba na tuto školu byla logickou nejen s ohledem na zvyšující se ceny energií, ale i na to, aby se zvedl vzhled těch budov," řekl Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

"Nové jsou tady hlavně pláště budov - zateplení, nová okna a střechy. Potom jsou tady nové věci i uvnitř, to znamená nové měření a regulace, které regulují vytápění té budovy, regulují i vzduchotechniku. V budově za námi - v bývalém internátu bylo uděláno celé nové topení, včetně tepelného vrtu. Celé je to směřováno k tomu, aby docházelo ke snížení energetické náročnosti," řekl Libor Lesák (ODS), radní Středočeského kraje.

Náklady na tento pětiletý projekt vyšly na 101 000 000 korun. 30 000 000 korun šlo z dotace Ministerstva životního prostředí. Zbytek, tu větší část, zaplatil zřizovatel, tedy Středočeský kraj.

"Rok tady probíhala stavba a stavební práce, takže to nebylo jednoduché z hlediska zajištění bezpečnosti žáků, z hlediska toho provozu. Nicméně zvládli jsme to bez toho, aniž by došlo k nějaké nepříjemnosti nebo úrazu nebo něčemu podobnému. Řadu věcí jsme dokázali udělat o prázdninách, kdy tu žáci nejsou, takže v podstatě co se týká výuky a její kvality, tak si myslím, že se to na žácích neodrazilo," řekl Mgr. Vladimír Wasyliw - ředitel školy.

Na závěr přestavby proběhlo symbolické zasazení stromu uprostřed areálu. Vybrán byl platan, protože podle legendy pod tímto stromem vyučoval své žáky i slavný řecký lékař starověku Hippokratés.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu