• Načítám...
>

V Máslovicích se seznámíte s historií a výrobou másla

Malé máslovické muzeum másla láká na interaktivní expozici, kde se můžete seznámit s historií a výrobou másla. Většinu exponátů si tam navíc můžete i prakticky vyzkoušet. Dvakrát do roka se tam také koná vůbec nejoblíbenější akce stloukání másla. Na Vánoce se tam pak můžete zapojit do výroby máslového betléma, díky tomu máte následně vstup do muzea zcela zdarma.

Reklama

Jedná se o jediné muzeum svého druhu ve střední Evropě s interaktivní expozicí. Malé muzeum másla se nachází v obci Máslovice ve Středočeském kraji. A ačkoli to podle názvu tak může vypadat, Máslovice původně s máslem nemají nic společného, ale založit právě tam muzeum másla se zkrátka nabízelo a toho si byla vědoma i paní Sýkorová. 

"Tak jsem si tenkrát v tom roce 1995 říkala, že by bylo pěkné nějak oživit ten život ve vesnici a připomenout i tu starou ruční výrobu másla, kterou už téměř nikde neuvidíte," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

A to se přitom podomácku v selském hospodářství máslo vyrábělo až do konce 19. století. Do té doby šlo o jedinou formu výroby, teprve vynález odstředivky v roce 1872 umožnil průmyslovou výrobu másla.

"Její největší výhodou je, že zkrátila to získávání smetany z nadojeného mléka z 2 až 3 dnů na 20 minut," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

Kromě odstředivky, která byla pro velkovýrobu másla klíčová, najdete v muzeu i mnoho jiných exponátů, přičemž většinu z nich si můžete i prakticky vyzkoušet.

"Nádoby na dojení, potom nádoby na sbírání smetany, takzvané krajáče, potom různé typy máselnic, kterých bylo opravdu dost druhů a na konci jsou dřevěné formičky na máslo, na tvarování másla a takzvané máslenky, což jsou nádoby na uchovávání a servírování másla," řekla Vladimíra Sýkorová - provozovatelka Máslovického muzea.

Mezi vůbec nejoblíbenější akce ale jednoznačně patří stloukání másla, které se koná dvakrát do roka - na jaře a na podzim přímo na návsi. V období adventu se pak zase pro změnu můžete těšit na výrobu betlému, který je celý z másla. Máslovické muzeum másla má tak po celý rok co nabídnout. Podobné muzeum se sice nachází i v Irsku, ale doma je přeci jen doma. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu