• Načítám...
>

V Lánech se dotknete hokejových hvězd

Obec Lány ležící na hranici Kladenska s Rakovnickem je známá hlavně prezidentskou vilou. Navštívit tady ale můžete třeba i hokejovou síň slávy. Soukromá sbírka Josefa Hoška skýtá tisíce věcí z hokejové historie. Zavzpomínat na Nagano nebo se podívat, jak vypadala hokejová výzbroj našich dědů se do Lán vydal i náš štáb.

Reklama

Sportovní nadšenec, sběratel, aranžér, průvodce a vůbec živá encyklopedie hokejového sportu. Tím vším je Josef Hošek, majitel a provozovatel hokejové síně slávy v Lánech. Jeho sbírka mapuje historii tohoto sportu od poválečné doby až po současnost.

"Cenné je pro mě všechno a každý ten hokejista, který je tady vystavený, tak je pro mě opravdu cenný, protože ty věci, které jsem od něj získal, jsou věci, které on nosil, se kterými hrál," řekl Josef Hošek - sběratel a provozovatel muzea.

Hokejová síň představuje profily více než třiceti nezapomenutelných reprezentantů. Řada z nich navíc Hoškovi do výstavy věnovala některé osobní předměty. 

Výstava nabízí stovky dresů, hokejek nebo medailí, ale také třeba pohled do dobových kabin.

"Ta nejmladší kabina, to je replika z roku 2015, kdy bylo mistrovství světa v Praze, sedící Tomáš Plekanec ve svém spodním prádle včetně ponožek a včetně té jeho výzbroje, kterou používal," řekl Josef Hošek - sběratel a provozovatel muzea.

Prostřední kabina nás pak vrátí do roku 1972, kdy českoslovenští hokejisté na mistrovství světa v Praze slavili vítězství nad Sověty. Kabina úplně nejstarší pak představuje dobu poválečného hokeje. Tady nás zaujala především výstroj.

"Ta výzbroj nebyla tak veliká, jestliže se můžete kouknout na ty ukázky těch filcových nárameníků, potom jsou tam rukavice, kopny, oni tenkrát nepoužívali téměř žádné velké výstroje," řekl Josef Hošek - sběratel a provozovatel muzea.

A o tom, jak vlastně vypadala hokejová výstroj našich dědů, vypovídá celá jedna expozice. Třeba nejstarší helma pochází z předválečného období a vyrobená byla jen z kůže a filcu.

"Tenkrát nebyly takové prudké střely, ta helma sloužila, když upadl na led nebo když padl k mantinelu, tak aby neměl přímý styk té hlavy s ledem nebo mantinelem," řekl Josef Hošek - sběratel a provozovatel muzea.

Taková helma pak v zimě sloužila hokejistům a v létě zase cyklistům.

"Jsou tady ukázky bruslí, tak jak vypadaly nožníky na dřevěné podložce, potom byly šlajfky, které se utahovaly na boty, pak už byla ukázka těch kožených bot, kde to bylo nanýtované na té botě," řekl Josef Hošek - sběratel a provozovatel muzea.

Vedle známých útočníků a obránců ale muzeum nezapomíná třeba ani na brankáře nebo ženský hokej. Své místo tady má ale i historie reprezentačních dresů, slavnostních oděvů ze zimních olympijských her nebo třeba vývoj ledních ploch a zimních stadionů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu