• Načítám...
>

Kraj podpoří zdravotnická zařízení i paliativní péči

Středočeský kraj opět finančně podpoří městská a soukromá zdravotnická zařízení, která poskytují akutní lůžkovou péči ve středních Čechách. V Programu 2023 - Zdravotnictví je na tento účel vyhrazeno 25 milionů korun. Kraj zároveň podpoří paliativní péči a Hospic Dobrého Pastýře rozšíří služby i pro dospívající a mladé dospělé. Na rozšíření spektra služeb získá od kraje jeden milion korun. Poskytnutí dotace už krajští zastupitelé schválili.

Reklama

Městská a soukromá zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji pomáhají řadě lidí v péči o jejich zdraví. Zásadní pro jejich fungování je ale dostatečná finanční podpora. Krajští zastupitelé proto schválili v rámci Programu 2023 - Zdravotnictví vyčlenění částky 25 milionů korun právě pro tyto účely. 

„Je to program, který je určený pro poskytovatele akutní lůžkové péče ve Středočeském kraji, ale je to pro zařízení, která nejsou zřízena nebo vlastněna Středočeským krajem,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Petr Pavlík (ODS).

Dotace přispívají k rozvoji zdravotnictví na území celého kraje, což je jeden z cílů, který si vedení regionu vytyčilo. Díky tomuto programu mohou zdravotnická zařízení získat například nové přístrojové vybavení.

„Já budu vycházet z toho, co bylo pořízeno v předešlých letech. Byly to monitorovací přístroje, lůžka, plicní ventilátory a řada dalších zdravotnických materiálů, které přispívají k tomu, aby péče byla na úrovni současné doby,“ říká Petr Pavlík (ODS), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Středočeský kraj zároveň podpoří paliativní péči. Díky tomu může Hospic Dobrého Pastýře rozšířit služby i pro dospívající a mladé dospělé. Od kraje na to dostane dotaci ve výši jednoho milionu korun. 

„Paliativní péče je péče, kterou využívají pacienti, kteří jsou už v terminálním stadiu onemocnění, zejména rakovinou a já jsem rád, že můžeme tuto péči ve Středočeském kraji poskytovat, protože pro mě to znamená určitý způsob důstojného odchodu z tohoto světa,“ popisuje náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Petr Pavlík (ODS).

Zastupitelé na podporu paliativní a hospicové péče celkem vyčlenili 6,4 milionu korun. Dotace půjdou ze středočeského Humanitárního fondu.

„Jedná se také o věc, kterou jsme řekli na začátku našeho funkčního období, zejména v oblasti domácí péče. Já jsem přesvědčen, ale nejenom já, říkají to i odborníci, že rekonvalescence, pokud je to možné, je samozřejmě daleko příjemnější a rychlejší v domácím prostředí než v nemocnici,“ uzavírá náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Petr Pavlík (ODS).

Poskytovat kvalitní zdravotnickou péči bez dostatečné finanční podpory není dlouhodobě možné, proto je pro jednotlivá zdravotnická zařízení ve Středočeském kraje určitě dobrou zprávou, že na ně kraj myslí a pacienti se zase mohou spolehnout, že v nich díky tomu najdou péči odpovídající 21. století. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu