• Načítám...
>

Obchvat obce Zápy byl otevřen

Po třech letech byl slavnostně otevřen obchvat obce Zápy. Ulevit má vytížené komunikaci, která vede městysem. Vedení Záp má v plánu také vybudovat v budoucnu druhou část tohoto obchvatu.

Reklama

Obyvatelé středočeských Záp se dočkali úlevy od dopravy. Poslední dubnový pátek byl slavnostně otevřen obchvat, díky kterému dojde ke snížení počtu aut, které budou městysem projíždět.

"Já jsem za to hrozně rád a hrozně šťastný, jak já, tak i občané městyse Zápy, protože se jim šíleně uleví od té dopravy, která kolem Prahy panuje. Je to hrůza a jsem hrozně rád, že se to povedlo. Sice to trvalo trochu déle, než mělo, ale přineslo to svoje ovoce a úspěchy a jsem za to moc rád," řekl Vladimír Vlček, starosta městyse Zápy.

"Ten proces trvá léta a příprava je velmi dlouhodobá. Takže máme od svých předchůdců předané projekty, které nyní realizujeme a otevíráme a svým následovníkům potom musíme předat zase nějaké rozpracované akce. Snažíme se, abychom využili co nejvíce prostředků, které nám dává možnost buď evropská nebo národní možnost dotací," řekl Karel Bendl (ODS), radní Středočeského kraje.

Stavba byla jednou z nejdůležitějších akcí Středočeského kraje v posledních letech. Realizace obchvatu se ale neobešla bez komplikací.

"Zajímavá je tato stavba tím, že tu byly významné archeologické nálezy - jedno z největších nalezišť. My jsme opravdu žasli nad tím, co se tu našlo, Keltové a tak dále, z čehož je asi několik tisíc banánových krabic nálezů, které se budou ještě několik let zkoumat a očišťovat a tak dále. Je to přeložka komunikace II/101 v délce dva a půl kilometru. To znamená, překládáme druhou třídu ve významu silnice II/101, která vede okolo celého kraje. To znamená, odvede mnoho tranzitní dopravy z obce Zápy a pomůže rozvoji celkové lokality," řekl Aleš Čermák, ředitel KSÚS Středočeského kraje.

Zápy, které trápil mnoho let hustý provoz, se ale tranzitní dopravy nezbaví úplně. K tomu by bylo potřeba dostavět také druhou část obchvatu ve směru na Toušeň.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu