• Načítám...
>

Vojenský skanzen Smečno láká návštěvníky na železnou oponu

Vojenský skanzen ve Smečně poblíž Kladna svou rozmanitostí zabaví děti i dospělé. Leží cca 6,5 kilometru jihozápadně od Slaného u západní zdi zámeckého parku ve Smečně. V současné době jsou v areálu k vidění více než dvě desítky exponátů vojenské techniky. Tím nejstarším je Tatra 805 a návštěvníci tu mají rovněž možnost vidět také repliku železné opony.

Reklama

Nadšenci do historie vojenské techniky by měli zamířit do Smečna. Právě tam se totiž nachází Vojenský skanzen, který tu funguje už od roku 1991. 

"V podstatě těm rodinám, které sem přijdou, vysvětlujeme takovou tu historii československé armády, jaká byla technika, jak to v té době probíhalo, mohou se zde svézt i vojenským vozidlem, to také nabízíme," řekl Milan Klíma, předseda spolku, Vojenský skanzen Smečno.

V současné době jsou v areálu k vidění více než dvě desítky exponátů vojenské techniky. Tím nejstarším je Tatra 805 a návštěvníci tu mají rovněž možnost vidět také repliku železné opony.

"Chtěli jsme všem návštěvníkům ukázat tu historii, která byla tady v podstatě v době totality, kdy naše necelá západní hranice byla olemována tímto železným plotem. V podstatě ta historie byla krutá, těžko se na to vzpomíná, protože plno českých občanů přišlo o život, protože se řešil nesouhlas s režimem. V té době to bylo velice složité, snažili se v podstatě utéct na tuto západní hranici, opustit republiku," řekl Milan Klíma, předseda spolku, Vojenský skanzen Smečno.

Součástí skanzenu je i bunkr, který je jeden z mála dochovaných objektů tzv. Pražské čáry. Plně vybavená a vyzbrojená pevnůstka se nachází přímo u zdi zámku ve Smečně.

"Teď se nacházíte u lehkého opevnění vzor 37, říkalo se jim řopíky a tady to opevnění se stavělo v roce 1937 a stavba trvala neuvěřitelných 7 dnů. Do toho objektu se vešlo celkem 7 vojáků a toto je takový unikát. Je to vlastně zesílený objekt, který má zeslabené boční střílny a v objektu byl jeden kulomet vzor 37 a kulomet vzor 26," řekl Dominik Vrábel, průvodce, Vojenský skanzen Smečno.

Areál je pro návštěvníky otevřený od začátku května do konce října, a to každou sobotu od 10 do 18 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu