• Načítám...
>

Začala stavba cyklostezky v Lysé nad Labem-Litoli

Středočeský kraj zahájil stavbu lávky včetně cyklostezky v Lysé nad Labem-Litoli. Stane se součástí mostu Bohumila Hrabala. Novinka na Labské cyklostezce nahradí nutný přejezd po silničním mostu. Bezbariérová stavba by měla být hotová do konce letošního roku. Během stavby bude provoz na Hrabalově mostě omezen, sveden do jednoho pruhu a řízen semafory. Pro pěší bude vybudováno dočasné dřevěné schodiště na obou stranách.

Reklama

Cyklisté se mohou těšit na bezpečný přejezd řeky Labe v Lysé nad Labem-Litoli. Středočeský kraj totiž zahájil výstavbu lávky, která bude součástí mostu Bohumila Hrabala. Část trasy Labské cyklostezky se tak přesune ze silničního mostu, po kterém denně projedou tisíce aut.

„Když se most v roce 2001 stavěl a v letech 2017 až 2019 se rekonstruoval, tak z mého pohledu úplně nepochopitelně kraj jako zadavatel a objednatel stavby a projektanti vůbec nemysleli na to, že by tady měli jezdit cyklisté nebo dokonce rozumně chodit chodci, takže to není bezbariérově přístupné, od komunikace je to oddělené svodidly, takže my teď napravujeme něco, co se mělo stát už před nějakými 22 lety, nejpozději před 3 - 4 lety,“ vysvětluje radní pro oblast veřejné dopravy Středočeského kraje Petr Borecký (STAN).

Nová lávka vznikne tak, že se jedna strana mostu konstrukčně rozšíří na šířku obousměrné cyklostezky, čímž se cyklisté vyhnou nebezpečnému dopravnímu prostoru a chodcům se zároveň umožní bezpečný přechod mostu.

„Tady bude zavěšená konstrukce lávky a ta bude potom navazovat na obou stranách na bezbariérové rampy, takové ty spirály, kterými cyklisté, případně chodci s kočárky nebo bruslaři budou moci na dojet na této straně Labe, kde stojíme, na Labskou cyklostezku, která je budovaná a na druhé straně naopak na cyklotrasu, která tam vede,“ popisuje Petr Borecký (STAN), radní pro oblast veřejné dopravy Středočeského kraje. 

Během výstavby v červnu a červenci tohoto roku dojde na mostě Bohumila Hrabala k omezení dopravy, která bude na mostě zúžena do jednoho jízdního pruhu a bude řízena semafory. Zabrat by to mělo maximálně dva měsíce, pak se doprava na mostě vrátí do původního stavu. Lávka by pak měla být dokončena v listopadu tohoto roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu