• Načítám...
>

Středočeský kraj láká na kulturní léto a tramping

Ve Středočeském kraji se chystají na další kulturní léto, které bude probíhat od června do září. A i letos čeká na návštěvníky řada zajímavých akcí a novinek, kdy nebude například chybět hned několik venkovních koncertů. V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy zároveň na návštěvníky čeká expozice zlata a zcela nová expozice Trampingu, kde si lze prohlédnout i nedávno objevené unikátní deníky Brdské zimní armády, legendárního uskupení předválečných trampů a jejich „generála“ Jiřího Krska alias Jerryho Packarda - později popraveného nacisty.

Reklama

Středočeský kraj zahajuje další ročník kulturního léta, během kterého na jeho návštěvníky čeká téměř 50 kulturních zážitků na krásných místech ve středu Čech. Jde o hrady, zámky, parky nebo skanzeny. Výběr je přitom opravdu pestrý.

„Jedná se o koncerty dechové hudby, folku, populární hudby, rocku, ale také o divadelní představení. Kulturní léto v podstatě vznikalo, abychom pomáhali středočeským divadlům po koronavirové pandemii,“ vysvětluje radní Středočeského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).

 Pozvánka na Středočeské kulturní léto proběhla v prostorách Regionálního muzea v Jílovém u Prahy, kde pro veřejnost otevírají novou expozici Trampingu.

„Návštěvníci, když přijdou do expozice, tak na ně dýchne atmosféra přírody a trampské muziky. Máme tam například repliku trampského srubu a dokonce, když tady byl v sobotu jeden návštěvník, tak expozici zhodnotil slovy, že by v ní hned přespal. Takže se určitě přijeďte k nám sami přesvědčit a podívat,“ láká na návštěvu ředitelka Regionálního muzea v Jílovém u Prahy Šárka Juřinová.

V unikátní trampské expozici budou vůbec poprvé veřejnosti představeny nedávno objevené unikátní deníky Brdské zimní armády, legendárního uskupení předválečných trampů a jejich „generála“ Jiřího Krska alias Jerryho Packarda - později popraveného nacisty.

„Oni dali tomu tvrdému trampingu jako je ježdění do lesa a táboření určitý rámec a vzor a laťku tehdy postavili hodně vysoko. Až do dnešních dob je spousta trampů, kteří na ně de facto přísahají, jsou to jejich vzory a idoly,“ popisuje Michael Antony, publicista, spisovatel a vydavatel trampské literatury. 

V rámci expozice toho můžete v prostředí trampingu objevovat a obdivovat opravdu spoustu. Kromě deníků tu najdete i originální bundu americké armády, která si zahrála ve slavném válečném filmu Most u Remagenu, kde se jedna ze scén natáčela na mostě spojující Davli a Jílové u Prahy.

„Tohle je slavná bunda Tonyho Linharta, barda trampské písně. V tom filmu v komparzu hrál nějaký známý, příbuzný nebo bratranec Tonyho Linharta a tuto bundu mu přinesl. Tohle je tedy originální americká bunda z druhé světové války a Tony s ní dělal velikou parádu po celý svůj život a proto je teď tady,“ uzavírá trampská písničkářka Stáňa Nodlová.

Ve Středních Čechách toto léto rozhodně o kulturu všeho druhu nouze nebude a na své si přijde opravdu každý. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu