• Načítám...
>

Princ Edward zasadil strom v lipové aleji ve Vestci

Princ Edward, vévoda z Edinburghu a člen královské rodiny navštívil Českou republiku. Po setkání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě zamířil do středočeské obce Vestec, kde zasadil strom v lipové aleji a setkal se také s hejtmankou Petrou Peckovou.

Reklama

Nejmladší bratr britského krále Karla III. princ Edward přicestoval do Česka. V rámci svého programu navštívil také Vestec u Prahy, kde symbolicky zasadil poslední strom v lipové aleji. Tu nechal Středočeský kraj vysázet už loni v rámci mezinárodního programu na podporu studentů mezi 14 a 24 lety.

,,My rádi mluvíme ve vzdělávání o klíčových kompetencích a DofE je právě posiluje, jako je samostatnost, odhodlání, vytrvalost, ale i práce v týmu, protože studenti v DofE se připravují na dobrodružnou expedici, kterou si musí naplánovat, takže je to i o komunikaci. Zkrátka to všechno, co se jim hodí do života," řekl Tomáš Vokáč, výkonný ředitel Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

Princ Edward zdědil titul vévody z Edinburghu po svém zesnulém otci princi Philipovi, který mezinárodní program ceny vévody z Edinburghu založil. V Česku ho každoročně plní kolem sedmi tisíc studentů. Jedním z nich i dvacetiletý Dan Jerolímek.

,,Prošel jsem bronzovou, stříbrnou i zlatou úrovní. Čtyři roky jsem se učil italštinu, jezdil jsem na kole, chodil jsem plavat, docházel jsem do domova důchodců a doučoval jsem jednu paní pracovat na počítači. Vůbec toho nelituju a naopak si toho hrozně cením, protože mě tahle ta cena, tenhle projekt hrozně změnil a vidím v tom velké přínosy," popsal Daniel Jerolímek, absolvent Gymnázia Dvůr Králové n. Labem

A právě studenti na procházce lipovou alejí prince Edwarda doprovázeli. 

,,Zastavil se na každém z těch čtyř stanovišť a překvapilo mě, jak mile hovořil se všemi mladými lidmi a studenty," popsal absolvent gymnázia.

Poslední stý strom ve vestecké aleji pak princ Edward vysadil na počest stého výročí od narození svého otce prince Philipa. V pořadí 13. následník britského trůnu se pak v aleji setkal i s vedením Středočeského kraje, který je do mezinárodního programu pro studenty zapojen.

,,My do toho programu máme zapojeny naše střední školy a dokonce i jeden dětský domov. Tahle akce, u jejíž příležitosti tady jsme, je vlastně vysázení posledního stromu v aleji prince Philipa," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Ta ve zhruba třítisícové oblasti vznikla už loni na jaře u příležitosti nedožitých 100. narozenin manžela královny Alžběty II. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu