• Načítám...
>

V Domově Mladá proběhl festival Žijme tu spolu

Milovický Domov Mladá, který pomáhá lidem se zdravotním a mentálním postižením, hostil festival Žijme tu spolu. Na návštěvníky čekal bohatý doprovodný program, kde nechyběla živá hudba, prezentace hasičů nebo policie, ukázka psího výcviku a k tomu spousta dobrého jídla a pití. Akci si nenechala ujít řada významných hostů včetně ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nebo radního Středočeského kraje Martina Hrabánka.

Reklama

Domov Mladá v Milovicích poskytuje nepřetržitou péči lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Vedení domova se svým klientům rozhodlo zpestřit sluneční odpoledne a udělat jim radost festivalem s názvem Žijme tu spolu, který podpořila bohatým doprovodným programem. 

„Je tady spousta stánků, malování na obličej, soutěže pro děti a vlastně během celého dnešního dne budeme mít poměrně zajímavý program. Vystoupí jak profesionální kapely, tak kapely organizací lidí s postižením, dále pak ZUŠka, mateřská školka, základní škola a pomáhá nám také spousta spolupracujících organizací,“ popisuje Tereza Palánová, ředitelka Domova Mladá v Milovicích. 

Na zajištění programu se podílela i policie nebo hasiči. Nechyběla ani odborná diskuse, které se zúčastnil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Samozřejmě je hodně důležité takováto zařízení a ten prostor, ve kterém klienti jsou, daleko více otevírat veřejnosti, aby ty světy nebyly oddělené, jako to bylo v minulosti. Podobné akce, které jsou možné i díky kombinaci krásného počasí, které dnes bude, pomáhají vytvořit prostor, kde se lidé mohou potkávat, mohou přijít lidé z řad široké veřejnosti, rodinní příslušníci klientů a byl zde prostor pro různé aktivity, soutěže, kulturní vyžití a podobně,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Festival Žijme tu spolu se konal za podpory Středočeského kraje. Veškeré náklady na organizaci se pak podařilo zajistit z dotace města Milovice a od sponzorů.

„My jako Středočeský kraj celkově podporujeme sociální služby. Musím říct, že našich příspěvkových organizací, které se zaměřují na zdravotně postižené, je dvacet ve Středních Čechách a ty samozřejmě podporujeme finančně,“ uzavírá Martin Hrabánek (ODS), radní Středočeského kraje.

Festival Žijme tu spolu nabídl přímo ukázkové propojení komunitního způsobu života, v jehož průběhu nechyběla radost v očích klientů domova, kterým sice příroda ubrala na fyzickém nebo mentálním zdraví, ale o to více a s větší vervou si pro změnu užívají akce tohoto typu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu