• Načítám...
>

Na kouřimském náměstí je astronomický střed Evropy

Astronomický střed Evropy leží v Kouřimi na Kolínsku! A aby toho nebylo málo, mají tam středy rovnou dva. Ten pravý leží asi 1,5 kilometru od města uprostřed polí, který ale leží na soukromém pozemku. Původně ten bod označovala žlutá tyč. Tu ale majitel pozemku nechal odstranit a tak přímo na Mírovém náměstí v Kouřimi vznikl druhý astronomický bod Evropy. Ten už sice není pravý, ale za to ho připomíná památník od kouřimského rodáka Jaroslava Pouly z roku 2010. Astronomický bod je důležitý hlavně pro astronomy, kteří s ním mohou vypočítávat například východ a západ Slunce nebo Měsíce.

Reklama

Když se budete procházet po kouřimském náměstí, zcela určitě narazíte i na originální památník z dílny Jaroslava Pouly z roku 2010. Je tvořen z drátěné zeměkoule, kterou tvoří poledníky a rovnoběžky. Podpírají ji dva sloupce stojící nad mramorovou mapou České republiky. Efekt dotváří železné závaží zavěšené na ocelovém lanku. Návštěvníky má upozornit na to, že právě prochází místem, kde leží astronomický střed Evropy, to znamená průsečík 50. rovnoběžky a 15. poledníku.

"Astronomický střed Evropy je samozřejmě velmi významným bodem pro astronomy jako takové, my asi úplně ten jeho význam coby obyčejní lidé nedokážeme docenit, ale ten astronomický střed je bodem, ze kterého se určuje středoevropské časové pásmo a také sluneční čas," řekl Michal Vevera - kurátor Muzea Kouřimska v Kouřimi.

Pro astronomy je zároveň významný tím, že z tohoto bodu mohou vypočítávat východ některých nebeských těles, zejména východ a západ Slunce, Měsíce, ale i řady dalších. Dokonce díky tomuto bodu mohou určovat pravé astronomické poledne. Abychom ale byli přesní, tak na kouřimském náměstí leží pouze falešný astronomický bod Evropy, ten pravý se nachází asi 1,5 kilometru daleko uprostřed polí směrem na obec Svojšice. Poprvé byl vyměřen 23. září 1995.

"Byl tam tedy samozřejmě označen. Ale jelikož to místo se nachází na poli v soukromém vlastnictví, tak to označení tam zase tak příliš dlouho nevydrželo. Není úplně dobré se tam k němu dostat kvůli poškození plodin, které na tom poli rostou, proto vznikl tento památník na náměstí jako to připomenutí," řekl Michal Vevera - kurátor Muzea Kouřimska v Kouřimi.

V praxi je tedy tento bod významný tím, že středoevropský čas platí jen a pouze v tomto jediném bodu u Kouřimi, v ostatních částech republiky se liší podle vzdálenosti toho kterého místa od Kouřimi o desetiny vteřin až jednotky minut do plusu i mínusu. Pokud tedy chcete mít stoprocentně seřízené hodinky ukazující přesný středoevropský čas, kouřimské náměstí vám k tomu nabídne ideální příležitost. S takto seřízeným časem zkrátka nikdy nepřijdete pozdě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu