• Načítám...
>

Muzeum zve na výstavu Tváře dávného Kouřimska

Výstava Tváře dávného Kouřimska vás zavede do období raného středověku, kdy se moc, bohatství, síla a prestiž kouřimských vládců mohla měřit s kýmkoliv – i s pražskými Přemyslovci. Poznejte počátky významu zdejšího regionu, i to, co následovalo po pádu Staré Kouřimi. Název výstavy odkazuje na hlavní exponát, takzvaný Kouřimský idol, nejstarší středověké sochařské dílo objevené v Čechách. Jeho deset tajemných tváří i na vás pohlédne přes propast věků jako němí svědkové slavné epochy dávného Kouřimska. Na výstavu se do Muzea Kouřimska v Kouřimi můžete přijít podívat až do 29. října tohoto roku.

Reklama

Od 6. dubna do 29. října je pro návštěvníky Muzea Kouřimska v Kouřimi připravena unikátní výstava s názvem Tváře dávného Kouřimska, která pojednává o osídlení Kouřimi v době Slovanského osídlení, zhruba od 7. století do poloviny století 10.

"Je zajímavá tím, re připomíná významné nálezy z poválečného období pod vedením doktora Miloše Šolleho, významného českého archeologa, který na hradišti Staré Kouřimi učinil tehdy velmi významné objevy," řekl Michal Vevera - kurátor Muzea Kouřimska v Kouřimi.

Ty právě dokládají skutečnost, že kouřimské hradiště a osídlení staré Kouřimi bylo velmi významným politickým, správním, ale i mocenským centrem tehdejší doby.

"Ta aktuální výstava letošní sezony nám o tomto vypráví, seznamuje nás s těmi jeho nálezy, ale zároveň nám dává i nový úhel pohledu na nálezy posledního období," řekl Michal Vevera - kurátor Muzea Kouřimska v Kouřimi.

Nepřímo nám tak osvětlují duchovní život starých Slovanů, a to velmi významným nálezem takzvané plastiky Kouřimského idolu, nejstaršího středověkého sochařského díla objeveného v Čechách, které rovněž mohou návštěvníci na výstavě vidět. Ale nejde zdaleka o jediný zajímavý předmět, který je hodný pozornosti. 

"Bezesporu také významný nález doktora Miloše Šolleho na pohřebišti toho slovanského kouřimského hradiště a to byl určitě nález hrobu takzvané kouřimské kněžny s její velmi bohatou hrobovou výbavou v podobě krásných a jedinečných šperků," řekl Michal Vevera - kurátor Muzea Kouřimska v Kouřimi.

Většina prezentovaných exponátů v rámci výstavy pochází ze sbírek Muzea Kouřimska v Kouřimi, některé kusy jsou pak zapůjčeny z Archeologického ústavu, který se zároveň velkou měrou na výstavě podílel. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu