• Načítám...
>

Ředitel vědecké knihovny v Kladně má velké plány

Středočeská vědecká knihovna v Kladně má od ledna letošního roku nového ředitele. Z výběrového řízení tehdy vzešel vítězně Roman Hájek, který před tím dlouhá léta působil v prostředí marketingu a pro kterého je knižní a kulturní svět další životní výzvou. A chopil se jí tak, jak se na ředitele sluší a patří a hned po nástupu do funkce se dal do díla. V rámci svého úřadování má velké plány, přičemž některé se mu už podařilo zrealizovat. Mezi největší cíle bude do budoucna digitalizace knihovního fondu nebo také rozšiřování knihovny a větší atraktivita pro veřejnost.

Reklama

Roman Hájek je muž, který se nebojí profesních výzev a proto po letech strávených v prostředí marketingu přijal nabídku zúčastnit se výběrového řízení na nového ředitele Středočeské vědecké knihovny v Kladně. Se svou vizí během pohovorů uspěl a od ledna tohoto roku se stal šéfem této významné krajské instituce, se kterou má velké plány.

„My budeme potřebovat ten areál knihovny modernizovat a posunout jí tak, abychom byli schopni nabízet skutečně moderní knihovnické služby, abychom tu knihovnu proměnili i na nějaké místo setkávání s komunitní funkcí, abychom sem například dostali funkci pro kulturní a kreativní průmysl,“ popisuje své plány ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně Roman Hájek.

Knihovna má zároveň nově dokončený centrální depozitář a prostory je třeba upravit tak, aby do nich mohla také veřejnost. Dalšími důležitými tématy jsou digitalizace knihovního fondu a také půjčování audioknih. 

„My máme už poměrně dlouhou dobu digitalizační pracoviště, čili digitalizujeme fond. V současné době pracujeme na tom, abychom byli schopni ho také zpřístupnit moderní formou, zároveň potřebujeme trochu zlepšit IT infrastrukturu. Druhá věc, půjčování audioknih, to je vlastně úplně nová služba, kterou nabízejí české knihovny, začala s tím knihovna v Českých Budějovicích a my bychom se rádi na podzim přidali,“ vysvětluje Roman Hájek, ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně. 

Nový ředitel během půl roku, co svou funkci vykonává, rozhodně nezahálel a některé ze svých plánů už stihl dotáhnout do zdárného konce nebo je alespoň začít. Jde například o přípravy k zahájení přeměny studovny na multifunkční prostor pro konání akcí. K tomu by mělo dojít už v příštím roce. Nový je i výdejní automat na knihy. 

„Což je z mého pohledu opět jedna ze zajímavých služeb pro návštěvníky knihovny, protože umožňuje vyzvednout si knihy kdykoli během dne 24/7, čili uživatelé si mohou objednat tu knížku na internetu, říct si, že si ji chtějí vyzvednout v tom boxu a kdykoli chtějí, tak si jí na základě čtenářského průkazu půjčí,“ říká ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně Roman Hájek.

Nabízí se logicky otázka, zda s přístupem moderních technologií a digitalizace vůbec bude knihovna nadále potřebovat knihovníky. Toho se ale nový ředitel neobává, moderní technologie by naopak zaměstnancům knihovny měly pomáhat a umožnit jim více se věnovat čtenářům.

„Čím méně času musí ti knihovníci věnovat tomu, že hledají knihy a nějakým způsobem s nimi manipulují, tak tím více času mohou věnovat těm uživatelům a naopak to, co bychom do budoucna chtěli, je mnohem užší kontakt s návštěvníky knihovny a rozšíření akcí,“ uzavírá Roman Hájek, ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

Akcí má koneckonců knihovna v plánu celou řadu. Na jaře například spustila cyklus setkávání se spisovateli. Do Kladna už zavítala například Alena Mornštajnová, Bianca Bellová a na podzim má dorazit i nositelka Státní ceny za literaturu Kateřina Tučková. Na začátku září pak v knihovně proběhne Slam Poetry Show a aktuálně také běží literární soutěž, kterou naleznete na stránkách Středočeské vědecké knihovny v Kladně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu