• Načítám...
>

Policie nás sleduje i ze vzduchu pomocí dronů

Drony slouží policii už delší dobu, ale s postupem času tyto bezpilotní prostředky umí stále více funkcí. Brzy by mohly měřit rychlost nebo vzdálenost mezi jedoucími vozidly, což by neopatrným řidičům zařídilo podstatně více pokut.

Reklama

Drony disponující kamerou s rozlišením 4K se stávají nedílnými pomocníky policie. Pomáhají při pátracích akcích, dohlížejí na bezpečnost silničního provozu nebo monitorují a dokumentují dopravní nehody. Brzy by však mohly i měřit rychlost nebo vzdálenost mezi jedoucími vozidly.

"Funguje to tak, že máme pilota, který vzlétne do vzduchu a stará se přímo o ten dron, to jeho ovládací zařízení je propojeno s monitorem ve vozidle a u toho sedí další policista s dopravního inspektorátu, který je vysílačkou spojen s hlídkami policie, které jsou vpovzdálí a oni si toto vozidlo svedou na bezpečné místo," řekl Miloslav Nosek - kriminalista.

"Je možné tam zadat v podstatě jakékoli kritérium. Jestli to auto odbočí, zastaví, nezastaví, cokoliv zadáte, tak ten proces to hlídá, jakmile nastane ta podmínka, tak je výstupem protokol, kde jsou ty věci zaznamenány a samozřejmě záznam z dronu," řekl Ondřej Smotlacha - náměstek ředitele krajského ředitelství.

I policie musí dodržovat pravidla, které se vztahují k provozování dronů. Na to dohlíží Letecká služba, které musí povolit každý jednotlivý monitoring.

"Máme tedy výhodu v tom, že jsme státní letadla, takže pokud je to důležité pro plnění úkolů a zajištěna bezpečnost, tak se můžeme odchýlit od civilních předpisů," řekl Ondřej Smotlacha - náměstek ředitele krajského ředitelství.

"Když jsme s tím dronem třeba ve výšce 50 metrů, tak musíme být zároveň od té dálnice taktéž 50 metrů, vzdálenost 1:1, protože kdyby náhodou ten dron spadl, tak je to takzvaná bezpečná dopadová plocha, že by nedopadl na tu dálnici a nezpůsobil tím nějaké zranění nebo dopravní nehodu," řekl Miloslav Nosek - kriminalista.

Dron nás tedy může natočit nebo vyfotit téměř kdekoli a šance, že bychom si ho všimli, je téměř nulová. Číhající hlídka je vzdálená přibližně tři minuty jízdy od místa, kde byl přestupek zaznamenán.

"Častější prohřešky, které jsme odhalili, bylo předjíždění v místech, kde je to zakázáno, odbočování, kde je to zakázáno, případně bezpečnostní pásy nepoužité," Ondřej Smotlacha - náměstek ředitele krajského ředitelství.

Bezpilotní prostředky nemůže řídit kde kdo a je na to potřeba speciální výcvik.

"Může je řídit jen vyškolený policista, ten policista musí být nejen proškolen, ale i přezkoušen Úřadem pro civilní letectví a u nás jsou to především kriminalističtí technici," řekl Ondřej Smotlacha - náměstek ředitele krajského ředitelství.

Sundat nohu z plynu byste nyní měli nejen při zahlédnutí policejního vozu, protože technologie pro měření rychlosti pomocí dronů je již hotová a čeká pouze na certifikaci. Ta by měla být hotová do konce letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu