• Načítám...
>

Sokoleč získá podporu na péči o vysazené stromy

Středočeský kraj finančně podporuje obce v péči o nově vysazené stromy. Na každý strom, který byl pořízen za peníze z národních zdrojů, mohou získat dar 1 500 korun. Radní na zasedání schválili žádost obce Sokoleč. Prostředky pro Sokoleč jsou čerpány dle Pravidel 2022 pro poskytování darů obcím z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu na podporu výsadby stromů. Cílem programu je přispět ke zlepšení životního prostředí v obcích a jejich okolí. Žádosti o dar v rámci Programu 2023 a schválených pravidel lze posílat až do konce letošního roku, respektive do vyčerpání fondu.

Reklama

Středočeský kraj každoročně vypisuje fond, který přispívá obcím, pokud vysází strom z národních zdrojů. Od kraje pak dostanou 1500 korun na každý takový strom a na následnou péči o něj. Od zálivky přes například opravu kůlů nebo kotvení. Jednou z obcí, které se této podpory dostalo, je Sokoleč v okrese Nymburk. Tam vysázeli už 35 stromů, na které od kraje dostali celkem 52 tisíc korun. A to přitom nejde zdaleka o jedinou obec.

„Zatím jsme schválili dotace pro osm obcí, kdy jsme zhruba 450 stromů podpořili částkou okolo sedmi set tisíc korun,“ říká radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Pokud by kterákoli z obcí na území Středočeského kraje měla o zapojení do programu zájem, tak času je určitě ještě dostatek. To samé se dá v tuto chvíli říct i o finanční podpoře, respektive naplněnosti fondu. 

„Obce se mohou hlásit do konce letošního roku, případně do vyčerpání alokace. Jinak fond má sloužit k podpoře zeleně v obcích a k podpoře životního prostředí a podobně,“ uzavírá Jana Skopalíková (Piráti), radní Středočeského kraje. 

Prostředky pro Sokoleč jsou čerpány dle Pravidel 2022 pro poskytování darů obcím z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu na podporu výsadby stromů. V rozpočtu kraje na letošní rok je na tento program vyčleněno 2 miliony korun. V Sokolči se ostatně i díky podpoře Středočeského kraje sází nové stromky doslova o sto šest. Specializují se tam zejména na ty ovocné. Těch už vysázeli několik desítek. Nechybí ale ani duby, javory a další stromky. A to je určitě dobře, protože stromy jsou plíce každého města i obce. Stromy navíc umí skvěle filtrovat vzduch, zvlhčovat ovzduší, tlumí hluk a v neposlední řadě zadržují také vodu v půdě. Proto se jich vyplatí mít na svém území pokud možno co nejvíce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu