• Načítám...
>

Ledčice se staly Vesnicí roku Středočeského kraje

Už po 27. se konalo předávání ocenění Vesnice roku ve Středočeském kraji. Tentokrát se do soutěže přihlásilo hned 15 obcí, o čtyři více než loni. Z prvenství se tentokrát radovala stále se rozvíjející obec Ledčice v okrese Mělník. Komisi zaujala jak svým bohatým společenským životem, tak i zdařilou rekonstrukcí školy včetně přilehlého hřiště s moderním povrchem a využitím půdních prostor pro družinu. Slavnostní předávání cen se odehrálo na místním sportovním areálu. Ledčice obdržely od Středočeského kraje zlatou stuhu, milion korun a také pozvánku do celorepublikové soutěže o Vesnici roku.

Reklama

Obec Ledčice na Mělnicku ve Středočeském kraji už nikdy nebude obcí jako dřív. Zvítězila totiž ve středočeském kole soutěže Vesnice roku, kde porazila dalších 14 obcí, které se do 27. ročníku přihlásily. 

„Na vesnici a ve Středočeském kraji je zejména důležitá péče o krajinu, protože to je to lákadlo, které sem Středočechy láká. A důležitá je ve Středočeském kraji i takzvaná role zřizovatele, aby obce dobře nabízely místa v mateřských a základních školách, takže v tomto multikriteriálním hodnocení Ledčice ve Středočeském kraji vyhrály,“ shrnuje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Jiří Snížek (Piráti).

Ledčice zaujaly komisi svou komplexností v rozvoji. Zároveň žijí aktivním a bohatým sportovním, kulturním a společenským životem.

„Máme zrevitalizovanou zeleň, zrevitalizované rybníky, máme navýšenou kapacitu základní a mateřské školy, zasíťovali jsme některé stavební pozemky, fungují nám tu spolky, připravujeme dům pro seniory, zatím hledáme finance, ale projekt máme už hotový. A teď nově jsme zrekonstruovali školní hřiště před školou,“ vyjmenovává starostka Vesnice roku Ledčice Kamila Hlavsová (Nezávislá).

Při slavnostním vyhlašování na hřišti v Ledčicích komise udělovala nejrůznější ocenění včetně takzvaných stuh. Ta mohla být modrá, bílá, oranžová, zelená nebo zlatá a tu dostala právě obec Ledčice jakožto Vesnice roku. Se zlatou stuhou je spojena i finanční odměna od Středočeského kraje ve výši jednoho milionu korun. A v Ledčicích už teď vědí, na co peníze využijí.

„Představa by byla, protože samozřejmě je to milion pro všechny, pro všechny Ledčičáky, takže bychom to chtěli dát na kulturní sál, na naši Ledčickou stodolu, pravděpodobně. Ještě si musíme se zastupiteli sednout, aby to bylo skutečně pro všechny lidi a nedali jsme to jen jednomu spolku,“ popisuje Kamila Hlavsová (Nezávislá), starostka Ledčic ve Středočeském kraji.

Předávání ocenění pojala obec Ledčice velkolepě, nechyběl kulturní a hudební program a návštěvníky rovněž potěšil i bohatý výběr jídla a pití. Pravou venkovskou atmosféru si ostatně užili i samotní zástupci Středočeského kraje.

„Je to výborné, já jsem na takové akci poprvé a překvapuje mě, kolik lidí to přitáhne. Jsou tady vlastně vesnice nebo zástupci těch obcí z celého kraje, aby si převzali cenu, takže určitě je to něco, co má smysl. Minimálně ten společenský, ale i ten motivační,“ uzavírá Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Ledčice ukázaly, že dlouhodobé úsilí se jednoznačně vyplatí a přináší své ovoce. Obec zároveň rozhodně neusíná na vavřínech a chce se nadále rozvíjet. A aby toho nebylo málo, tak už napjatě vyhlíží celostátní kolo, kam Ledčice, jakožto vítěz Středočeského kraje, postoupily a které zároveň určí definitivního republikového vítěze Vesnice roku. Celostátní kolo se uskuteční v týdnu na přelomu srpna a září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2023 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Držme proto Ledčičákům palce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu