• Načítám...
>

Koněpruské jeskyně nabízí chládek v každém ročním období

Kam vyrazit na výlet a současně se schovat před sluníčkem nebo naopak deštěm? Do Koněpruských jeskyní, které leží 7 kilometrů od Berouna v CHKO Český kras. Vyhlídkový okruh v podzemí má 620 metrů v poměrně nesnadném terénu a tak kromě nově nabytých znalostí o vývoji přírody za posledních 1,5 miliónu let absolvujete i lehce sportovní procházku.

Reklama

Tři patra a více než dva kilometry dlouhé chodby s jedinečnou výzdobou staré desítky milionů let. Tím se pyšní nejdelší jeskyně v Čechách. Koněpruské jeskyně byly objeveny roku 1950 a o devět let později se začalo s komentovanými prohlídkami prvního a druhého patra. Nejspodnější patro není zpřístupněno veřejnosti dodnes, a to kvůli složitému přístupu a ochraně unikátních ozdob.

"Vznikly ve vápencovém masivu, jsou to všechno devonské prvohorní vápence, ty jsou staré zhruba 410 milionů let," řekla Kateřina Svobodová - průvodkyně.

Během prohlídkového okruhu, který trvá přibližně hodinu, zdoláte přes 500 schodů a uděláte osm zastávek. V naší reportáži vám ukážeme jen tři z nich, abychom neprozradili všechna tajemství.

"Teď jsme přišli do jedné z těch hezčích částí jeskyně, této prostoře se říká Síň u varhan, nazvaná je podle krápníkového útvaru, který vidíte tady za tou skalní kulisou, svým tvarem připomíná píšťaly varhan a dokonce se tu tvrdí, že první průvodci kdysi dávno na varhany lidem hráli jednoduché melodie," řekla Kateřina Svobodová - průvodkyně.

Jeskyně přibližně v těchto místech slouží i jako zimoviště netopýrů, a to jedno z největších u nás. Při posledním sčítání tu bylo skoro 300 netopýrů.

"Teď vidíme kosterní nálezy, povětšinou zvířat, která sem napadala různými komíny z povrchu, všechno, co je tady k vidění, jsou pochopitelně pouze kopie, originály nálezů jsou uložené v depozitářích Národního muzea. Náš takový nejvzácnější nález je část kostry pravěké ženy," řekla Kateřina Svobodová - průvodkyně.

Dlouho se říkalo, že lidské kosti jsou staré zhruba 13 000 let a teprve před pár lety bylo toto tvrzení zásadně změněno.

"Přišlo se na to, že lidské kosti jsou staré více jak 45 tisíc let a v současné době to je nestarší člověk moderního typu v Evropě," řekla Kateřina Svobodová - průvodkyně.

Naší poslední zastávce se říká dóm Františka Proška, která se pyšní nejkrásnější výzdobou, koněpruskými růžičkami.

"Růžičky jsou staré více jak 1, 5 milionu let a pro nás jsou zajímavé nejen stářím, ale také chemickým složením, protože kromě kalcitu navíc obsahují také opál a představte si, že ten opál pod krátkovlnným UV světlem září zeleně," řekla Kateřina Svobodová - průvodkyně.

Pro návštěvu jeskyní byste neměli podcenit oblečení, třeba tak jako já a vzít si něco teplejšího. Průměrná teplota dole v podzemí je totiž celoročně maximálně 10 stupňů.

Myslet byste měli i na pevnou obuv, protože místy to uvnitř opravdu klouže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu