• Načítám...
>

Ve Hvožďanech se konaly Dny lidové architektury

V areálu historického Špejcharu v obci Hvožďany na Příbramsku se konaly Dny lidové architektury Středočeského kraje 2023. Tématem již sedmého ročníku akce věnované lidovému stavitelství byly selské i vrchnostenské špýchary a sýpky Středočeského kraje. V rámci programu byl udělen titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Reklama

Tématem letošního ročníku Dnů lidové architektury Středočeského kraje byly špýchary a sýpky. Akce se konala v obci Hvožďany na Příbramsku v areálu historického špejcharu a účastnil se jí i radní Středočeského kraje Václav Švenda. 

"Nejsem tady poprvé, jsem tady již poněkolikáté a mám velikou radost, že se paní starostce Balkové a obci Hvožďany podařilo místní špejchar zrekonstruovat. Je to typický příklad toho, jak by měl být správný postup, abychom uchránili architektonické dědictví a já jí za to velmi děkuji," řekl Václav Švenda (TOP 09), radní Středočeského kraje.

"Tak pro nás je to velká čest, že si nás Středočeský kraj vybral právě na pořádání Dnů lidové architektury a letošní rok je zasvěcen špýcharům a nám se podařilo před 3 lety po dlouhých 10 letech otevřít obnovený hvožďanský špejchar," řekla Markéta Balková (STAN), starostka, OÚ Hvožďany.

Součástí programu bylo i předávání cen mistrům tradiční rukodělné výroby. To jsou lidé, kteří uchovávají kulturní dědictví v podobě tradičních řemeslných postupů. V rámci akce byla rovněž představena brožura Špýchary Středočeského kraje, která představuje jedny z nejvýznamnějších vesnických historických staveb na našem území. 

"Takže se dá říct, že hvožďanský špejchar je dneska muzeum špejchar. Máme tady 3 stálé expozice. Největší sál je věnován expozici o Hvožďansku, v dalším sále naleznou druhé největší muzeum seker v České republice a spodní sál je věnovaný hasičstvu," řekla Markéta Balková (STAN), starostka, OÚ Hvožďany.

Organizaci letošního ročníku zajišťoval Středočeský kraj ve spolupráci s Hornickým muzeem Příbram a obcí Hvožďany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu