• Načítám...
>

Krajská rada schválila investice do sociálních služeb

Středočeská rada schválila dotaci na evakuační výtahy, bezbariérový vstup a požární signalizaci v celkové hodnotě 23,5 milionu korun. Necelých 8 milionů přitom kraj získal od Ministerstva práce a sociálních věcí. Peníze teď poputují do tří krajských zařízení se sociálními službami, jako je například bytový dům v mladoboleslavském Centru 83.

Reklama

Investice v hodnotě 23,5 milionů korun schválila rada Středočeského kraje. Peníze mají putovat do sociálních zařízení a zvýšit bezpečnost tamních klientů.

,,Část investic, konkrétně asi 9,3 milionů, jde do elektronické požární signalizace a dalších 14,2 milionu jde to třech našich krajských zařízení, kde budeme vybudovávat evakuační výtahy," řekl radní Středočeského kraje Martin Hrabánek (ODS).

To se týká i domova pro osoby se zdravotním postižením v mladoboleslavském Centru 83, kde aktuálně žije 15 lidí. Ve dvoupatrových domech tady místním klientům chybí bezbariérový přístup a to je problém především pro nájemníky ve druhém patře.

Hlavní vstup do 2. patra domu je tady. Lidé s pohybovým postižením tak denně musí zdolávat bezmála 20 schodů.

,,Nikdy nebylo počítáno s tím, že ten dům bude ošetřen teda výtahem, tak jsme tam zatím vždycky měli klienty, kteří byli mobilní a zvládli to. Postupem času bylo opravdu na místě, aby se šikovně udělal bezbariérový přístup do obou prostor těch domů," řekla ředitelka Centra 83, Luďka Jiránková.

Řešením je tak hydraulický bezbariérový výtah z druhé strany pavilonů, který navíc obě budovy propojí.

,,Bude mít dva výstupy, jeden tady do přízemí a druhý nahoru a tím nám prostě zpřístupní tyto prostory i pro lidi s imobilitou. Tento výtah ale bude evakuační, protože když se podíváte na přístup do toho pavilonu, tak opravdu v případě jakéhokoliv úniku, i když bude signalizace dobrá, tak ty únikové cesty jsou tady špatné. Je to dlouhý dům s jedním východem na této straně," vysvětlila Jiránková.

Domov teď čeká na stavební povolení. Pokud vše půjde podle plánu, stavět by se mohlo začít už letos v zimě. Podle ředitelky Centra 83 by pak výtah za pět milionů korun mohl být hotový už příští rok na jaře. 

,,Další zařízení, ve kterých budeme budovat evakuační výtahy, je zařízení ve Velvarech - Domov seniorů a také Domov u Anežky v Luštěnicích," doplnil Hrabánek.

Radní pak také odsouhlasili výběr dodavatele požární signalizace a její instalaci v Domě pod Lipami ve Smečně. Zakázka vyjde na 9,3 milionu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu