• Načítám...
>

V nemocnici Příbram rekonstruují pavilon D2

V Oblastní nemocnici Příbram pokračuje rekonstrukce pavilonu D2, kde své zázemí najdou zákrokové sály a lůžková oddělení pro ortopedii, chirurgii a urologii. Rekonstrukce pavilonu navazuje na nový pavilon N, který byl dokončen letos v květnu, kde bude převážně oddělení pro děti. Rekonstrukce pavilonu D2 bude zároveň poslední částí kompletní opravy nemocnice, která byla otevřena už v roce 1881. Veškeré prostředky, které činily 370 milionů korun na obě etapy, si Středočeský kraj půjčil od Evropské investiční banky. První pacienti by se do nového pavilonu D2 mohli podívat koncem příštího roku.

Reklama

Budova příbramské nemocnice už je velmi stará. Nemocnice se otevřela už v roce 1881 a v původní podobě by už v současné době pochopitelně nebyla schopna nabídnout lékařům a pacientům odpovídající zázemí a komfort. Proto je dnes nemocnice takřka kompletně zrekonstruovaná. Aktuálně se dokončuje už pouze pavilon D2, kde nyní probíhá čilý stavební ruch.

„Jsme plně v souladu s harmonogramem, zatím to vypadá, že i rozpočet byl dobře nastavený, takže vše nasvědčuje tomu, že v září příštího roku by měla být stavba dokončena a předána k dovybavení zdravotnickými technologiemi. Smyslem toho je, aby se zde pacienti skutečně cítili jako v nemocnici 21. století,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Pavel Pavlík (ODS).

Po dokončení vzniknou v pavilonu D2 nové moderní lůžkové stanice pro ortopedii, chirurgii a urologii. V přízemí pak bude ambulantní trakt ortopedie se zákrokovým sálem. První pacienti by se tam mohli podívat někdy v listopadu nebo v prosinci příštího roku.

„Přesto je to minimálně o čtyři možná i šest měsíců urychlení těch stavebních prací, protože po dohodě s firmou jsme tu rekonstrukci snížili ze tří etap na dvě,“ říká ředitel Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada.

První etapa byla přitom výstavba úplně nového pavilonu, kde původně bylo dětské oddělení. Pavilon se následně celý zboural a na jeho základech vznikl zcela nový.

„Převážně jsou to lůžka dětská, ale jedno parto je ortopedická lůžková jednotka, která bude propojená právě s pavilonem D2 a budou na ni navazovat další lůžka pro ortopedii. V ostatních patrech tady budou chirurgická lůžka a ve spodní části ambulantní provozy,“ popisuje Pavel Pavlík (ODS), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Díky spojení stavebních prací se podařilo ušetřit nejenom čas, ale především stavebně provizorní řešení, která tak nemocnice nemusela dělat a díky tomu ušetřila nemalé finanční prostředky. Obě etapy vyšly celkově na 370 milionů korun. Středočeský kraj si na ně vzal úvěr od Evropské investiční banky, kde je pro zdravotnictví alokováno zhruba 1,5 miliardy korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu