• Načítám...
>

Litoměřice a Prahu propojí nová autobusová linka 413

Praha - Litoměřice. Tato dvě města teď nově propojí linka 413. Cestující budou zhruba za hodinu v hlavním městě, nebo naopak v malebném městě Českého středohoří. Předchozí dopravce na této trase končí a nahradí ho nový, který zavádí i nové zastávky. Spoj zastaví například v Ledčicích, Straškově-Vodochodech, Doksanech či Terezíně.

Reklama

Cestující, kteří denně pendlují z Ústeckého kraje do hlavního města Prahy a naopak jistě rádi uvítají novou mezikrajskou linku  413. Autobus bude začínat u stanice metra Letňany a až do Nové Vsi pojede po dálnici D8.

,,Co je asi zajímavé pro cestující, že bude jezdit v pracovní dny třináctkrát denně. Přes týden je interval hodinový. O víkendech je mírně redukován," řekl Zdeněk Šponar,  ředitel IDSK.

,,O víkendu je vytvořena návaznost u horního nádraží na vlaky směrem Úštěk a stejně tak i směrem zpět, ale platí to pouze o víkendu," nechal se slyšet Jan Smítka, projektant autobusových linek.

Cesta z hlavního města do Litoměřic potrvá zhruba 65 minut. A jedna jízdenka bez kuponu vyjde na 130 korun. Pravidelní cestující ovšem ušetří.

,,Pakliže by měl cestující zakoupený předplatní kupon na Prahu, tak jedna cesta bude stát pouze 90 korun," objasnil Jan Smítka, projektant autobusových linek.

Nový autobus nahradí současné linky 908 a 909 s několika změnami. Spoj bude nově například nabírat cestující v zastávce Doksany –⁠ škola a obslouží i další zastávky.

,,Linka 908 provozovaná dříve je linka, která byla takzvaně zrychlená po dálnici, linka 909 obsluhovala některé obce a linka 413 bude obsluhovat krom školy v Doksanech i Ledčice, " prozradil Zdeněk Šponar, ředitel IDSK

Kromě toho v atraktivních časech pro školní docházku vybrané spoje zastaví také u Základní školy Straškov-Vodochody. Platná licence předchozího dopravce k provozování linkové dopravy v relaci Praha – Litoměřice tím pádem definitivně končí.

,,Ano, linka se ruší, provozoval ji dopravce BusLine LK, s. r. o., který zvýšil jízdné a neobsluhoval to, co současná linka obsluhovat bude, takže se Ústecký kraj se Středočeským krajem dohodli na zavedení tohoto spojení," dovysvětlil Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

,,Dnes tady stojíme a mám z toho velkou radost. Ne, že by to byl pro nás nějaký významný milník, my jsme tohle zažili a je to pro nás denní chleba, ale je samozřejmě vždy nepříjemné, když někdo v polovině nějakého smluvního vztahu skončí zčistajasna, znenadání. A nechali bychom v podstatě naše cestující stát na zastávkách. To nechceme, takže proto naše reakce byla poměrně rychlá. Máme radost," řekl Marek Hrabáč, radní Ústeckého kraje.

Jízdní řád je dohledatelný na webových stránkách pražské integrované dopravy www.pid.cz nebo na stránkách Ústeckého kraje. Možné je i stáhnout aplikaci IDOS nebo PID Lítačka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu