• Načítám...
>

Zájem o odborné vzdělávání roste

Krajské střední školy procházejí proměnou. Kraj jako jejich zřizovatel musí reagovat na změny ve společnosti a na trhu práce a investovat do takových opatření, která školám umožní držet krok s dobou.

Reklama

Střední zdravotnické školy v minulosti nebyly zrovna středem zájmu uchazečů. Dnes je všechno jinak a v řadě míst se naopak potýkají s nedostatkem kapacit. Takový problém měla i Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Mladé Boleslavi.

„Zájem o pečující profese mezi žáky základních škol opravdu vzrostl a my jsme v letošním přijímacím řízení měli převis žáků, kteří si k nám podali přihlášku,” řekla Lucie Laurýnová - ředitelka SZŠ a VOŠZ Mladá Boleslav.

A protože by byla škoda tohoto trendu nevyužít, škola se spolu se svým zřizovatelem, tedy Středočeským krajem, pustila do obnovení učeben, které byly v minulosti přestavěny na ubytovací kapacity.

„V roce 1927 se ten dům postavil tak, jak ho vidíme právě teď. Při tom poklesu před zhruba třiceti lety se z části učeben udělal domov mládeže a ten my teď navracíme zpátky učebnám a domov mládeže bude v jiném objektu,” řekl Milan Vácha (STAN) - radní Středočeského kraje.

Důvodem zvýšení zájmu není jen demografický vývoj, ale paradoxně jeden z největších problémů v nedávné minulosti.

„Všude se neustále skloňuje slovo covid a ve špatném slova smyslu. Určitě to byla pro nás všechny velmi nepříjemná zkušenost, ale pro zdravotníky a především pro vzdělavatele v oblasti zdravotnictví to přispělo k tomu, že veřejnost pochopila důležitost a vážnost zdravotnického povolání,” řekla Lucie Laurýnová - ředitelka SZŠ a VOŠZ Mladá Boleslav.

„My jsme si mysleli, že potom, co si zdravotnický personál užil během covidu, o to ten zájem nebude a na plocho to opadne. Opak je pravdou. Zvýšil se zájem, paní ředitelky jsou spokojené,” řekl Milan Vácha (STAN) - radní Středočeského kraje.

„Ale na druhou stranu si uvědomme, že tuhle práci nemůže dělat každý. Je to práce s lidmi, pro lidi,” řekla Lucie Laurýnová - ředitelka SZŠ a VOŠZ Mladá Boleslav.

Investice Středočeského kraje do rozšíření kapacit školy dosáhla téměř čtyř milionů korun.

"Škola navýšila počet učeben o tři učebny. Dvě z nich jsou pro všeobecné vzdělávání, jedna je odborná a zaměřená na výuku psychologie. Součástí rekonstrukce učeben byla ale i rekonstrukce sociálního zařízení,” řekla Lucie Laurýnová - ředitelka SZŠ a VOŠZ Mladá Boleslav.

Zvýšení zájmu uchazečů ale nehlásí pouze zdravotnické školy. Celkově se větší oblibě těší odborné vzdělávání jako takové. Rozšíření kapacity si tedy vyžadují i další středoškolská zařízení. Jedním z nich je i Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Neratovicích, kam z rozpočtu kraje putovalo více jak 15 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu