• Načítám...
>

Z Votic do Olbramovic vede nová cyklostezka

Ve Středočeském kraji mezi Voticemi a Olbramovicemi vede nová cyklostezka. Dlouhá je skoro tři kilometry a sloužit má nejen cyklistům, ale například i bruslařům. Stát a Středočeský kraj do ní zainvestovaly desítky milionů korun.

Reklama

Z Votic do Olbramovic teď místo vlakem spíš na kole. Na bývalé železniční trati ve Středních Čechách totiž vznikla nová páteřní cyklostezka. S nápadem na přebudování starých kolejí na hladký povrch přišlo vedení Mikroregionu Voticko.

,,Tady byla železnice, tady jezdily vlaky, ještě nedávno, já jsem jezdil jako Votičák vlakem do Benešova na střední školu, ale potom přišla modernizace toho úseku právě od Benešova na jih a ten nový koridor nevede všude v hranicích k bývalé trati, takže zůstaly úseky, které byly opuštěné," řekl Viktor Liška (STAN) - předseda Mikroregionu Votice.

Votickému mikroregionu se pak podařilo vykoupit potřebné pozemky. Příprava projektu na zdánlivě jednoduchou stavbu pak ale zabrala dlouhých sedm let. S tím pomohl Středočeský kraj. 

,,Nejnáročnější je papírová válka. Nejdříve musíte vyjednat převod pozemků od státní organizace na obce nebo na svazek obcí, musíte získat územní rozhodnutí, stavební povolení, no a pak, když to všechno máte, tak ještě musíte podat žádost o dotaci, protože tyto stavby jsou většinou finančně nákladné. No a pak to postavíte," vysvětlil Petr Borecký (STAN) - radní pro dopravu Středočeského kraje.

Nová cyklostezka z Votic do Olbramovic měří celkem 2,5 kilometru. V budoucnu by se měla protáhnout až do Benešova. Jen do Bystřice bude protažena zhruba do pěti let.

,,Ta druhá etapa by měla být z Olbramovic k městu Bystřice. Tam zase využíváme částečně toho opuštěného tělesa, částečně stavíme cyklostezku na polních cestách, ale i na soukromých pozemcích," doplnil Liška.

,,Uvažuje se, že bychom propojili vlastně Voticko s Benešovem, na Konopiště se podívat, na jih směrem Sedlec, kde se zase plánuje, že bychom se propojili s cyklostezkou na Sedlčany, která už je tedy vybudovaná ze Selce na Sedlčansko. Takže takový hezký vyhlídkový okruh," řekla starostka města Votice Iva Malá (ODS).

A v jednání už je také převod pozemků od Správy železnic pro třetí etapu. Tady trasa povede z Votic směrem k jihočeským Sudoměřicím, kde se letos otevřel nový železniční koridor. A i tady zůstaly nevyužité úseky, které jsou vhodné pro budoucí navazující cyklostezku.

,,Já si myslím, že je důležité ty cyklostezky budovat nejenom proto, že je to turistická záležitost, ale právě proto, že to může být i záležitost dopravní. Také vidím, jak jsou v tom daleko pružnější právě obce nebo dobrovolné svazky obcí nebo různé mikroregiony a já jsem hrozně ráda, že to Středočeský kraj podporuje," doplnila závěrem hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Celkové práce první etapy páteřní cyklostezky z Votic do Olbramovic vyšly zhruba na 50 milionů korun. 80 % financí čerpal votický mikroregion ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dvěma miliony pak na stavbu přispěl Středočeský kraj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu