• Načítám...
>

Projekt Čtyřmezí propojí veřejnou dopravu čtyř krajů

Čtyři kraje poprvé propojí svou dopravu. Projekt Čtyřmezí v rámci hromadné dopravy zapojí i v současnosti takzvaná slepá místa na mapě, tedy ta místa, která jsou aktuálně dopravně hůře obsloužená. Plán v Rakovníku představili zástupci krajů, veřejné dopravy a svazků obcí ODORAK.

Reklama

Zástupci čtyř krajských úřadů představili v Rakovníku projekt Čtyřmezí. Ten má integrovat dopravní obslužnost mezi Středočeským, Ústeckým, Karlovarským a Plzeňským krajem, přičemž Rakovnicko bude oblastí jejich pomyslného rozmezí.

,,Chceme integrovat dopravu v okrajových oblastech všech těchto čtyř krajů tak, aby tato doprava umožňovala dobré dopravní spojení pro cestující jak z tohoto místa do regionálních center, jako je Praha, Plzeň, Most, Kadaň, Karlovy Vary, tak samozřejmě obráceně," řekl Petr Borecký (STAN), radní pro dopravu Středočeského kraje.

Hlavním cílem projektu je propojit obce bez ohledu na kraje. Zapojit by se přitom měly všechny druhy dopravy. Vzniknout by pak ve spádových oblastech měly také nové garantované přestupy mezi autobusy a vlaky. Spoje by na nových trasách měly obsloužit i místa, kde hromadná doprava zatím vázne.

,,Já bych asi nejvíc vypíchnul zřízení zcela nové páteřní linky 305, která pojede z Karlových Varů až do Prahy přes Rakovník. Tato linka bude sloužit především menším obcím a městečkům po trase, které dneska nejsou obsluhovány a které zejména výstavbou dálnice D6 přišly o přímé propojení na Karlovy Vary, Rakovník a Prahu," doplnil Borecký.

Na železnici budou změny představovat především posílení provozu na lince Rakovník – Blatno u Jesenice. Malá obec se nově stane přestupním uzlem dálkových a regionálních vlaků. Jízdní řády mezi Lužnou a Žatcem se tak nově lépe přizpůsobí rakovnickým i žateckým školám.

,,Pro nás je určitě dobré napojení to, že jsme posílili vlaky ze Žihle směrem do Ústeckého kraje a potom, že vznikla i autobusová linka až do Podbořan, což je zase Ústecký kraj a tohle spojení tam dříve nebylo," řekl Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu.

,,Když se dostaneme o pár desítek kilometrů vedle, tak z Podbořan dneska jezdí autobusová linka do Jesenice, která je ve Středních Čechách, tak tato linka se za Jesenicí prodlouží do Kralovic, ale ty už jsou v Plzeňském kraji, takže pro Ústecký kraj to byl nový projekt, spojení tarifu Ústeckého a Plzeňského kraje, tak aby šly prodat v autobuse oba dva tarify," řekl Jakub Jeřábek - vedoucí Oddělení dopravní obslužnosti pro Ústecký kraj.

Všechny změny by měly vyjít v platnost od 10. prosince 2023. Po vyhodnocení využití všech nových spojů by se pak projekt Čtyřmezí mohl v budoucnu dál rozvíjet. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu