• Načítám...
>

Dům Kněžny Emmy se dočkal nové přístavby

Neratovický Dům Kněžny Emmy, který obývají senioři, se dočkal rozšíření formou nové přístavby. Budova bude sloužit zejména klientům s demencí a poruchami paměti. Nová přístavba nabízí otevřené prostory a možnost trávení času pospolu jako jedna velká rodina. Pokoje tak budou sloužit především pro přespávání, ale veškerý ruch a aktivity se budou odehrávat mimo něj. Stavba se vyšplhala na 190 milionů korun, většinu peněz poskytlo město Neratovice. Středočeský kraj vytvořil s městem memorandum o spolupráci, která by měla pomoci v oblasti sociální péče.

Reklama

Stáří neuteče nikdo z nás a jde o přirozenou součást našeho života. Jde ale o to, jak podzim života prožijeme. Jde především o to, aby bylo důstojné a s náležitou péčí. A přesně o to se snaží v neratovickém Domě Kněžny Emmy, který se letos v únoru dočkal nové přístavby a počátkem října byla nová část slavnostně otevřena. Jde o domov se zvláštním režimem, kdy jde převážně o klienty s demencí. Celkově tak díky přístavbě narostla kapacita o 62 lůžek.

„Já jsem za tu stavbu především strašně rád a líbí se mi. Když jsem tady byl v roce 2020, tak jsem slyšel smělé plány o tom, jak by město Neratovice chtělo rekonstruovat a přistavět prostory pro domov se zvláštním režimem a musím říct, že v té chvíli jsem si říkal, jestli vůbec k těm plánům někdy dojde a toto je výsledek. Myslím, že opravdu stojí za to,“ pochvaluje si radní Středočeského kraje Martin Hrabánek (ODS).

Cesta za přístavbou ale nebyla rozhodně jednoduchá.

„Ty první úvahy byly někdy kolem roku 2017 nebo 2018 a pak se začalo projektovat. Skutečné dokončení stavby bylo v únoru letošního roku. Bylo to zapříčiněno hlavně válkou na Ukrajině, protože nebyly materiály, nebyli subdodavatelé a tak dále. Byl to problém, ale vyřešili jsme ho a nyní jsme velice rádi, že to má tu podobu, jakou má,“ vysvětluje starosta Neratovic Roman Kroužecký (Společně pro Neratovice).

Díky přístavbě vznikly otevřené prostory, kde se mohou klienti scházet jako jedna velká rodina. Jejich pokoje tak slouží hlavně na přespání, veškeré dění se jinak odehrává mimo ně. A aktivit mají v Domě Kněžny Emmy na rozdávání.

„Dáváme důraz na aktivizaci. Je to jak individuální nebo skupinová, zkrátka všechny možné terapie, které si vymyslíte, tak ty tady máme. Ať už jde o muzikoterapii, skupinová cvičení, aromaterapii, prostě všechny možné terapie, které si vymyslíte, tak jsme schopni připravit,“ popisuje ředitelka Domu Kněžny Emmy Jaroslava Vítová. 

Celkové náklady na přístavbu se vyšplhaly na 190 milionů korun, přičemž město Neratovice investovalo celkem 170 milionů korun. Středočeský kraj sice investorem nebyl, ale i tak projekt významně podpořil, a to uzavřením memoranda o spolupráci s městem, kde se kraj dohodl na zařazení lůžek do sociálních služeb a zároveň uzavřeli dohodu na spolupráci ohledně transformace sociálních služeb. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu