• Načítám...
>

Ve Vestci se řešily nové trendy v inovačním podnikání

Ve Vestci nedaleko Prahy proběhla výroční konference, kterou na půdě výzkumného pracoviště BIOCEV pořádalo Středočeské inovační centrum. Největší konference ve Středočeském kraji o technologickém rozvoji i financování inovací měla za cíl objevit nové trendy v inovačním podnikání, které by se posléze daly uplatnit ve firmách. Hlavním tématem byla především umělá inteligence a její využití v praxi. Během konference se vystřídalo celkem 16 odborníků z Čech i ze zahraničí, kteří svým posluchačům z řad podnikatelů a inovátorů předávali své zkušenosti a rady.

Reklama

Podnikatelská sféra zažívá turbulentní časy plné změn. Ty největší z nich přišli přední odborníci z Čech i ze zahraničí diskutovat v rámci konference pořádané Středočeským inovačním centrem s podnikateli a inovátory a předat jim praktické tipy, které by jim ve složité době mohly zajistit konkurenční výhodu.

„Letos jsme si vybrali dvě klíčové složky nebo aspekty toho inovačního procesu, a to jak využít výsledky RnD výzkumu pro konkurenceschopnost firem a pro inovační výkonnost a také jak je financovat. Z našeho pohledu tyto dvě oblasti jsou nejdůležitější pro to, aby inovace byznisově uspěla a aby byla i mezinárodně konkurenceschopná,“ vysvětluje Pavel Janovič, ředitel Středočeského inovačního centra.

Výroční konference se zúčastnilo téměř 200 lidí. Konala se na půdě výzkumného pracoviště BIOCEV ve Vestci kousek za Prahou. Členy BIOCEVu je šest ústavů Akademie věd České republiky a dvě fakulty Univerzity Karlovy. BIOCEV rovněž spolupracuje s komerční sférou a pochopitelně i se Středočeským inovačním centrem. Ve svém výzkumu se zaměřuje na několik klíčových programů.

„Což je genetika, základní modelování v genetice, mikrobiologie, virologie, podařilo se nám do toho dát i moderní trendy strukturální biologie, protože při studiu každé choroby se můžeme dostat až na molekulární úroveň,“ popisuje ředitel BIOCEVu Pavel Martásek. 

Konference se konala pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje paní Petry Peckové (STAN), který Středočeské inovační centrum dlouhodobě podporuje a financuje. Středočeský kraj sice není soukromý sektor, ale samospráva, i tak tam díky úzké spolupráci probíhá řada inovativních procesů. Jde například o směrnici o kybernetické bezpečnosti nemocnic, kterou Středočeský kraj zavedl jako první kraj v Česku.

„V tuhle chvíli jako první kraj máme zavedenou i směrnici o používání umělé inteligence, což není směrnice k ničemu, ale je to směrnice, která například ošetřuje to, že kotlíkové dotace v kraji zpracováváme s pomocí umělé inteligence a s pomocí robota, a to automaticky bez toho, aniž by do toho museli úředníci zasahovat a samozřejmě to šetří i personální kapacity,“ říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje Michael Kašpar (STAN).

Středočeské inovační centrum si od konference slibovalo hlavně lepší fungování spolupráce firem a akademického sektoru, a to právě v oblasti technologických inovací.

„Aby tyto dva světy, mezi kterými často stojí veliká bariéra, spolu lépe spolupracovaly a výsledkem toho byly technologické inovace, které pomáhají řešit problémy a výzvy dnešní společnosti a zároveň, abychom propojili tyto technologické inovace i se způsoby financování,“ přeje si ředitel Středočeského inovačního centra Pavel Janovič.

Během celodenního programu konference nabídlo Středočeské inovační centrum podnikatelům v sále řadu programů a služeb s důrazem na umělou inteligenci, které mohou posléze uplatnit a využít ve svých firmách. Je pouze na nich, jak s těmito poznatky a informacemi naloží. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu