• Načítám...
>

V Lysé nad Labem oslavili svátek sklizně

Dožínky se slaví od nepaměti a ty středočeské v Lysé nad Labem od roku 2004. Letos tomu nebylo jinak a tak první říjnovou sobotu bylo ve městě veselo. Oslavy začaly na Husově náměstí vystoupením malých mažoretek za doprovodu cimbálové muziky a tradičním pochodem. Pestrý doprovodný program byl následně připraven v areálu výstaviště, kde proběhlo i vyhlášení nejlepších zemědělců Středočeského kraje pro rok 2023.

Reklama

Jídlo neroste v supermarketech, ale na polích a proto se na konci žní slaví svátek sklizně. Ty středočeské dožínky se oslavily v Lysé nad Labem velkolepě jako každý rok.

"Oslavujeme zemědělství, konec žní, potravinářský a zemědělský rok a dnes jsme tu ocenili pět zemědělských hospodářů Středočeského kraje," řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

Mezi pěti oceněnými zemědělci byli na příklad manželé Hančovi z farmy Vraňany, které znáte především díky samosběru jahod.

"Letošní sezóna byla opět krásná jako každá, nebyla jednoduchá, ale i tak jsme si ji užili. Sklidili jsme spoustu úžasných vraňanských jahod a i přes to sucho, které nás na začátku roku trápilo, tak hodnotíme sklizeň jako velmi povedenou," řekla Dagmar Hančová.

"A čekali jste ocenění?"

"Ocenění bylo pro nás velkým překvapením, nečekali jsme to, i když jsme nějaký čas dopředu věděli, že jsme to získali, abychom na to byli připraveni, ale že nás vyberou takhle ve Středočeském kraji, to jsme vůbec netušili," řekl Milan Hanč.

Jaká se dařilo o kousek dál u Příbrami nám prozradil další oceněný zemědělec, tentokrát z farmy Křepenice.

"Letošní sezóna byla bohužel průměrná, ceny horší, takže průměrná sklizeň, ceny podprůměrné a zatím jsme neprodali," řekl Pavel Chudárek - majitel farmy Křepenice.

Letošní program středočeských dožínek potěšil snad všechny nadšence dobrého jídla, zahrádkáře, chovatele, ale i příznivce technologických inovací. Vnitřní prostory výstaviště nabízely bohatou paletu domácích produktů od cibulovin po tradiční i netradiční potraviny nebo třeba zahradní nábytek.

Naopak na venkovní ploše bylo možné zakoupit třeba ovocné stromky, protože právě podzim je ideální čas na jejich výsadbu.

"A také jsme vyhlásili soutěž, které se jmenuje Potravinářský výrobek Středočeského kraje, kde se mohou malé i střední podniky přihlašovat do soutěže. Letos jsme změnili kategorie. vyškrtli jsme jednu kategorii lahůdek, kde se nám nikdo nehlásil a přidali jsme tři kategorie, které odpovídají trendům ve výživě. Jsou to bio potraviny, veganské, bezlepkové a bezlaktózové potraviny," řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu