• Načítám...
>

Simulace nehody prověřila akceschopnost členů IZS

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému s názvem „Vlak 2023“ simulovalo řešení následků dopravní nehody s velkým počtem zraněných. Akce v areálu železniční stanice v Berouně tak prověřila akceschopnost a postupy záchranných složek.

Reklama

Šest mrtvých, desítky zraněných a škody za desítky milionů korun. I taková může být bilance tragické železniční nehody. Nedochází k nim naštěstí často, jejich závažnost ale vyžaduje přípravu a pravidelná cvičení. Jedno takové proběhlo v Berouně a simulovalo srážku osobního vlaku s nákladním autem. Akce v polovině října prověřila schopnosti středočeských záchranářů, hasičů i policistů. 

"Máme tady velký počet zraněných, ale je tady také velký počet zasahujících, to znamená, že je to velice náročné pro velitele zásahu zorganizovat tu činnost, aby se dostala ta pomoc těm zraněným a aby to nějakým způsobem navazovalo a aby nebylo zbytečné zdržení," řekl Jiří Košťálek - bývalý velitel čety HZS Beroun.

"Ta akce se řídí podle jednoznačných pravidel, které jsou dané tím traumaplánem, to znamená, že první je příjezd na místo, vyhodnocení události, přístupové cesty, potom odhad počtu zraněných, potom třídění zraněných, což je velmi důležité v tom, že to musíme roztřídit podle toho, kteří vyžadují neodkladnou péči, zcela urgentní a potom na ty, kde to ošetření se dá nějakou dobu odložit," řekl Pavel Rusý - ředitel středočeské záchranné služby.

Při simulované nehodě zasahovalo 150 členů integrovaného záchranného systému, z vlaku vytahovali celkem 103 figurantů a využito při tom bylo 58 kusů techniky.

"Musíme se do toho vlaku dostat, jsou k tomu potřeba vyprošťovací nástroje, ale také jsou důležité žebříky, lávky, abychom se dostali do té výšky. Je potřeba vytvořit další vstupy do toho vagónu, což tady slyšíme, že se násilím otevírají okna, abychom mohli ty zraněné transportovat ven," řekl Jiří Košťálek - bývalý velitel čety HZS Beroun.

Dopravní nehoda osobního vlaku a náklaďáku byla nasimulována přímo v areálu železniční stanice Beroun. Scénář předpokládal náraz osobního vlaku do nákladního auta na železničním přejezdu. Vůz se nárazem vlaku převrátí na bok a zůstane ležet na kolejích.

"V nákladním vozidle je uvězněn ještě živý řidič, zraněný řidič a je tam jedna mrtvá osoba. Ve vlaku je samozřejmě spousta zraněných, různě zraněných, lehká zranění, bez zranění, těžká zranění a jsou tam i usmrcené osoby," řekl Jiří Košťálek - bývalý velitel čety HZS Beroun.

Takto mimořádné nehody se v Česku nedějí každý den, jejich bilance je přesto děsivá. Jen za loňský rok bylo podobných událostí na železnici kolem 150 a dohromady si vyžádaly na 30 lidských životů.

"Srážek třeba vlaku s autem nebo s osobou nebo srážek vlaku s nějakým předmětem je opravdu velmi mnoho a samozřejmě to má důsledek na ztrátu lidských životů a samozřejmě na zapojení složek integrovaného záchranného systému a vyřešení takové mimořádné události, třeba i zapojení traumaplánu ve středočeských nemocnicích a proto jsme se bavili o tom, že udělat taktické cvičení, které by se týkalo mimořádné události na železnici, by mělo své místo," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

"Já si myslím, že to hlavně prospívá našim záchranářům i ve smyslu toho, že vidí práci těch druhých složek při nějakých modelových situacích," řekl Pavel Pavlík (ODS) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Na cvičné likvidaci mimořádné události se podílely například složky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, středočeská záchranka, hasičský záchranný sbor, Správa železnic, Policie České republiky nebo Český červený kříž.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu