• Načítám...
>

Hejtmanka Pecková navštívila kladenské odborné školy

Kladno a především místní odborné střední školy byly cílem říjnového výjezdu hejtmanky a radních Středočeského kraje. Tentokrát navíc za doprovodu ministra školství. Hlavním tématem byly možné blížící se změny ve školství, které by se výrazně měly dotknout právě středních škol.

Reklama

Cílem říjnového výjezdu hejtmanky a radních Středočeského kraje bylo město Kladno, především ale místní odborné střední školy. Mezi nimi i Kladno Dubská, které se může pochlubit jedním z nejmodernějších výcvikových center Česka pro budoucí hasiče.

"Podařilo se to díky tomu, že jsme opravdu vložili velké investice, loni 100 milionů, letos 150 milionů do inovací výuky, ne do baráku, do fasád, ale do toho , aby se ti studenti při té své výuce mohli učit s absolutně moderními inovativními pomůckami," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

A to se povedlo. Místní studenti mají k dispozici moderní posilovnu typickou pro hasiče, jako je třeba tenhle nekonečný žebřík. A nechybí ani špičková simulace hořícího interiéru, kde studenti v plné výzbroji trénují nejen fyzičku, ale i hasičské postupy v krizových situacích.

Hejtmanku i členy rady tentokrát při návštěvách doprovodil také ministr školství Mikuláš Bek. Hlavním tématem výjezdu byly totiž plánované změny oborové struktury.

"Máme dnes asi 280 středoškolských oborů v odborném vzdělávání. Těch oborů by mělo být výrazně méně, jsou velmi úzce zaměřeny, dnes zaměstnavatelé, typicky třeba Škodovka nebo takové velké firmy říkají, že oni potřebují spíše širší obecnější profesní základ a že ty detaily potom té konkrétní profese samozřejmě už zaškolí na místě," řekl Mikuláš Bek (STAN) - ministr školství ČR.

Vedení kraje se k takové reformě přiklání. Zvýšit zájem o výuční obory by prý pomohla maturita.

"Z mého pohledu si myslím, že by mělo dojít k transformaci a některé učební obory už jsou dnes natolik náročné, že by měly mít ti uchazeči nebo absolventi profesní maturitu a mohli třeba i pokračovat dál obchodním směrem, jak to známe z německých Fachhochschule," řekl Milan Vácha (STAN) - radní Středočeského kraje.

"O učební obor bez maturity nemají ti studenti vůbec zájem, to byla snad jen 3 procenta studentů a my nabízíme učební obory bez maturity ve 30 procentech té naší nabídky středních škol, takže jsme se opravdu bavili o tom a už se na tom pracuje několik měsíců, že dojde od příštího školního roku ke změně oborové struktury," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

"Já myslím, že je to logické, že kominík před lety měl jako výbavu tu proslulou štětku, kterou vymetal komíny, dnes vám přijde kominík kontrolovat váš kotel na plyn a přinese si digitální zařízení, kterým proměří to, jestli ten komín dobře funguje, prostě se úplně změnil požadavek na to, co má umět kominík a já myslím, že to platí pro řadu oborů," řekl Mikuláš Bek (STAN) - ministr školství ČR.

V budoucnu by tak maturitu mohli mít například i absolventi oborů jako instalatér, elektrikář nebo elektromechanik či elektrikář.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu