• Načítám...
>

Středočeský kraj volá po spravedlivém rozdělení daní

Zástupci šesti krajů předali do podatelny poslanecké sněmovny návrh na změnu rozpočtového určení daní. Hejtmanka a pět hejtmanů vytvořili iniciativu, která nesouhlasí se stávajícím zněním zákona o rozpočtovém určení daní. Na něm některé kraje tratí miliony korun.

Reklama

Celkem šest krajů volá po spravedlivějším rozdělení daní. To je téměř dvacet let staré a podle některých zástupců krajů už dávno neodpovídá současnosti. V polovině října tak šestice hejtmanů spojená v iniciativě “Férové financování krajů”podala návrh sněmovně na změnu rozpočtového určení daní.

,,To stávající rozdělení zamrzlo v roce 2004 s účinností od roku 2005 a od té doby dostávají kraje stále stejné procento z toho celkového daňového balíčku a nereflektuje to vývoj v těch krajích. Za tu dobu třeba ve Středočeském kraji přibylo 300 tisíc obyvatel a my prostě na ně ty požadované peníze nedostáváme," řekla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Podle hejtmanky Petry Peckové dostal například loni Středočeský kraj na jednoho občana částku 9 400 korun. Kraj Vysočina ale ve stejném roce obdržel na jednoho obyvatele 13 700.

,,Některé kraje jsou v tom přepočítávání vlastně dobře, protože zatímco Středním Čechám narostl počet obyvatel o 300 tisíc, tak jsou tady kraje, kterým za těch 20 roků počet obyvatel zhruba o stejné číslo klesl, protože počet obyvatel České republiky za to období stoupl jenom málo," řekl Martin Půta (SLK) - hejtman Libereckého kraje.

Zástupci Středočeského, Jihomoravského, Karlovarského, Libereckého, Pardubického a Zlínského kraje tak navrhují podíl krajů na daňových výnosech zvýšit ze stávajících téměř desíti procent na bezmála jedenáct a rozdělit je podle nových kritérií.

,,Což je počet obyvatel, délka silnic, je to počet žáků středních škol, je to počet výjezdových skupin záchranky, je to počet urgentu prvního příjmu a rozloha kraje. Což jsou jasná kritéria, která jsou neměnitelná, respektive jednoduše přepočitatelná a každý rok se dají podle nich přerozdělit ty peníze," popsal Jan Grolich (KDU-ČSL) - hejtman Jihomoravského kraje.

Pokud nový návrh sněmovnu nepřesvědčí, vedení krajů podle středočeské hejtmanky Petry Peckové plánuje podat ústavní stížnost. I tady by se minimálně šestice krajů opět spojila. Zamítnutí návrhu na změnu přerozdělování daní ale hejtmanka nepředpokládá. 

"Z našich krajů je celá řada poslanců a upřímně si neumím úplně představit, že by poslanci z toho kterého kraje , který je dosud bit na rozpočtovém určení daní, zvedli ruku pro to, aby to nastavení nebylo spravedlivé," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu