• Načítám...
>

Středočeský kraj podporuje zelená města a péči o zeleň

Městská zeleň je podstatnou součástí přívětivé atmosféry v ulicích měst i obcí. Měnící se klima ale charakter květinové a zelené výzdoby podstatně mění. Zeleň zároveň přispívá i k tomu, aby bylo v létě v zastavěných oblastech příjemněji. I proto vznikla první evropská platforma pro městskou zeleň - projekt European Platform for Urban Greening.

Reklama

Městská zeleň výrazně přispívá k příjemnějšímu klima především ve městech. Vhodné druhy rostlin, jejich výsadba nebo umístění ale v posledních letech podstatně ovlivňuje měnící se klima. Nové trendy má tak pomoci nashromáždit projekt European Platform for Urban Greening. Českou republiku v něm zastupuje Vyšší odborná a střední zemědělská škola Benešov.

"My v rámci tohoto projektu přinášíme úplně nový pohled na městskou zeleň vzhledem ke klimatickým změnám, biodiverzitě, vzhledem k potřebám zachování vody v terénu se mění pohled i na městskou výsadbu, takže základem parku nejsou dobře sestřižené anglické trávníky, ale květné louky," řekla Ivana Dobešová - ředitelka VOŠ a SZeŠ Benešov.

V oblasti městské zeleně má projekt za cíl sdílet vědomosti a výsledky nejnovějšího vývoje. Nové zkušenosti má pak škola šířit dalším městům, jejich technickým službám, pracovníkům ve veřejné správě, školám, ale i široké veřejnosti.

"Chceme začít právě u těch studentů, kteří aby mohli realizovat třeba střešní zahrady nebo ty vertikální stěny, tak musí mít potřebné znalosti, které teď ještě třeba v těch studijních plánech nejsou," řekla Jitka Beránková - členka realizačního týmu projektu Urban Greening.

"V rámci toho vytváříme nový vzdělávací program, který od září budeme nabízet novým uchazečům o studium, jmenuje se to Design městské zeleně a právě zde by se studenti měli s těmito všemi novými přístupy k pěstování zeleně seznámit," řekla Ivana Dobešová - ředitelka VOŠ a SZeŠ Benešov.

Středočeský kraj a benešovská zemědělská škola pak v září uzavřely dohodu o podpoře a spolupráci v oblasti městské zeleně. Memorandum podepsala ředitelka školy Ivana Dobešová a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

"My jako Středočeský kraj jsme se zavázali, že ty nové informace pak budeme šířit dál, budeme je šířit městům, obcím. My jako kraj obecně podporujeme výsadbu zeleně, dáváme 1500 korun na jeden nově vysazený strom a následnou péči," řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

Cílem celého projektu je pak také spolupráce mezi odbornými školami, výzkumnými centry a firmami, která usnadní úpravu vzdělávacích programů zahradnických oborů a zvýší jejich kvalitu a aktuálnost. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu