• Načítám...
>

Na rozvoj malých obcí míří přes 10 milionů korun

Krajští radní schválili 25 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Na projekty bude ze Středočeského Fondu obnovy venkova využito více než 10 milionů korun. Největší dotace míří do Čechtic, tamní základka získá nová okna za více než 1,3 milionu korun. Dále pak například v Hudlicích na Berounsku postaví díky dotaci od kraje nový sklad zahradní techniky. Program je vyhlášen na čtyři roky, celkový objem finančních prostředků na toto období činí 578 milionů korun.

Reklama

Malé obce do dvou tisíc obyvatel mohou počítat s více než deseti miliony korun, které na rozvoj obecní infrastruktury půjdou z Fondu obnovy venkova. Radní Středočeského kraje už schválili celkem 25 žádostí o dotaci. Program je vyhlášen na čtyři roky a obce z něj mohou získat 1000 korun na jednoho obyvatele.

„Mohou to čerpat například na mateřské a základní školy, nové autobusové zastávky nebo zkrátka na cokoliv, co slouží obyvatelům. Například z těchto financí, které teď uvolňujeme, obec Čechtice bude čerpat více než 1,3 milionu korun na rekonstrukci oken v základní škole,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Michael Kašpar (STAN).

Čechtická základka je sice relativně nová, postavená byla v roce 1996, přesto ale byla výměna oken nutná.

„Původní okna z roku 1996 už zaprvé nesplňovala izolační vlastnosti a už byla v takovém technickém stavu, že ohrožovala i bezpečnost dětí a personálu, tak jsme museli přistoupit k výměně,“ zdůvodňuje starosta městyse Čechtice Pavel Holejšovský (Nez).

V Čechticích zkoušeli nejprve podporu z Ministerstva financí, kde ale bylo pro tyto účely nedostatek finančních prostředků, proto pomoc kraje vítají. Díky tomu se podařilo vyměnit veškerá okna, kterých bylo celkem 171. Investice by pak čechtickou základní školu měly čekat i v následujících letech.

„Chceme teď řešit stínící techniku, protože jak bylo teď to teplé září, tak v těch školách bylo k nevydržení a interaktivní tabule neměly kontrast, takže děti na tom bohužel nic neviděly, takže určitě musíme řešit venkovní žaluzie,“ říká Pavel Holejšovský (Nez), starosta městyse Čechtice. 

Do fondu se během tří let fungování přihlásila zhruba polovina obcí ve Středočeském kraji, dohromady je v programu alokováno 578 milionů korun, přičemž se asi ještě 550 obcí nepřihlásilo.

„Takže bych chtěl doporučit a vyzvat zastupitele a starosty těch obcí, kteří se nehlásili, že by byla škoda, kdyby tu lhůtu do konce příštího roku nestihli a byla by škoda tam ty peníze nechat, máme je pro vás připravené,“ uzavírá Michael Kašpar, náměstek hejtmanky Středočeského kraje Michael Kašpar (STAN).

Program ale myslí i na menší obce do 199 obyvatel. Ty mohou žádat o maximální dotaci ve výši 200 tisíc korun, které mohou středočeský venkov proměnit k lepšímu a z jednotlivých obcí vytvořit zase o něco hezčí místo pro klidný život. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu