• Načítám...
>

Další knižní projekt Středočeského kraje je na světě

Na pultech knihkupectví je k dostání už desátá kniha, která vyšla ve spolupráci se Středočeským krajem. Jmenuje Kudy plyne Vltava s podtitulem Co je řeka, jak vzniká, jak se proměňuje a kam spěje?

Reklama

Naše národní řeka se dočkala knihy, která je zatím nejobsáhlejší přírodovědnou monografii Vltavy. Nese název Kudy plyne Vltava s podtitulem Co je řeka, jak vzniká, jak se proměňuje a kam spěje? a jedná se o další publikaci, která vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán a geologem Václavem Cílkem. Volně navazuje na předchozí knižní projekty Středočeského kraje. 

"Je to kniha, která pojednává nejen o té řece, ale o řadě dalších témat jako geologie, soužití člověka s tou řekou, o vltavské kaskádě a podobně,” řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

"Středočeský kraj je říčními vodami poznamenán po dobu skoro půl miliardy let,” řekl Václav Cílek - geolog.

Kniha se snaží soustředit na část Vltavy, která protéká Středočeským krajem, ale občas tematika odbočí i do jiného koutu Čech. Všechno však začíná historií. 

"V první kapitole jsme se snažili ukázat staré řeky. Ono se to nezdá, ale místy máme ve Středních Čechách, třeba v Brdech, kambrické sklepence a ty jsou tak obrovské, ty mocnosti jsou třeba dvou až tří kilometrové, že v těch Brdech musela téct řeka kdysi dávno o velikosti zhruba Nilu,” řekl Václav Cílek - geolog.

"Těch zajímavostí je tam celá řada. Můžeme se tam například zaučovat ryby, okoun, cejn, štika a podobně, ale najdeme tam i rozsivky, krásivky a nebo například, co nám řeknou Vltavíny o řece Vltavě,” řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

Za deset let spolupráce Středočeského kraje s knižním nakladatelstvím vzniklo deset knih a čím jiným pokřtít tu desátou o Vltavě, než čistou vodou. Už nyní bylo prozrazeno, že jedenáctá kniha by se měla věnovat lesům Středočeského kraje. Pravděpodobně vyjde i dvanáctá do tuctu, která bude poslední.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu