• Načítám...
>

Kraj spustil kampaň na podporu náboru nových pěstounů

Středočeský kraj spustil kampaň, která má podpořit nábor nových pěstounů a pěstounských rodin. Na plakátech budou fotografie pěstounských rodin.

Reklama

V Česku chybí pěstouni a jejich nedostatek hlásí i databáze Středočeského kraje. Do konce příštího roku mají totiž skončit kojenecké ústavy a tak budou opatrovníci zapotřebí víc než kdy dřív. Kraj proto spustil kampaň, která má nábor nových pěstounů a pěstounských rodin podpořit. 

"Bude to série fotografií pěstounských rodin s takovým heslem I ty můžeš být pěstounem, protože každé dítě potřebuje lásku. Bude tam odkaz na stránky, které zřizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, které jsou www.budinpestoun.cz a na těch stránkách pak najdou zájemci opravdu všechny informace, které musí splnit ze zákona," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

"Kampaň nebude drahá, teď jsme se o tom bavili s kolegou, počítáme, že to budou spíše desítky tisíc. My jsme se to snažili hodně udělat, postavit i na našich organizacích," řekl Martin Hrabánek (ODS) - radní Středočeského kraje.

"Fotili jsme si to sami, graficky jsme si to zpracovávali sami na tiskovém oddělení a to vylepení v prostředcích hromadné dopravy také budeme spolupracovat s Integrovanou dopravou Středočeského kraje," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Kraj v budově úřadu vybudoval také nové pracoviště, které má sloužit ke zprostředkování náhradní rodinné péče a poradenství v pěstounské péči či osvojení. V prostorách budou probíhat například pohovory s žadateli o pěstounskou péči či adopci.

"V té první místnosti, kterou máme, to je taková přijímací místnost, druhá místnost je konferenční sál, kde je možné, aby se setkávali třeba i pracovníci obcí s rozšířenou působností a zde diskutovali celou tu problematiku. Třetí místnost je taková komorní, kde bude moci psycholog hovořit s těmi potenciálními zájemci," řekl Martin Hrabánek (ODS) - radní Středočeského kraje.

Dosud se tyto pohovory konaly v kancelářích a děti měly k dispozici hrací koutek na chodbě úřadu. Nový prostor navrhla a vybavila bez nároku na honorář společnost Ikea.

"Ikea má vizi, že chce pomáhat zlepšit každodenní život pro mnoho lidí, což je možná taková obecná fráze pro spoustu lidí, ale právě tyto projekty to zhmotňují. My jsme opravdu vycházeli z toho, jakým způsobem kraj definoval ty potřeby, jakým způsobem potřeboval, aby ten prostor byl modulární, aby se dal používat při různých příležitostech a aby byl co nejpříjemnější na používání pro zaměstnance, tak i pro návštěvníky," řekl Jakub Lelek - vedoucí pro veřejné záležitosti ve společnosti IKEA.

Podle středočeského radní Hrabánka je pěstouny možné rozdělit do tří skupin. První tvoří pěstouni na přechodnou dobu, kteří pečují o dítě v momentální krizi. Těch je v regionu 131. Druhou skupinou jsou dlouhodobí pěstouni, který má kraj 295. Poslední skupinu pak tvoří pěstouni z řad příbuzných, kterých je zhruba 1400. Jejich celkový počet v regionu ale stále nestačí.

"Když se podíváme jenom na počet dětí, které v současné době jsou v různých institucích, tak ten počet těch dětí je přes 500. Jenom v dětských domovech je 300 dětí, které bychom potřebovali umístit," řekl Martin Hrabánek (ODS) - radní Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu