• Načítám...
>

Kraj se zabýval preferencí škol u žáků 8. a 9. tříd ZŠ

Žáci 8. a 9. tříd prochází těžkou životní volbou. Musí se dříve nebo později rozhodnout, na jakou školu si po ukončení povinné školní docházky podají přihlášku. Tímto tématem se zabývalo i vedení Středočeského kraje a proto nechalo vypracovat průzkum, který měl vysledovat preferenci těchto žáků, kam by směřovaly jejich kroky, kdyby si mohli vybrat školu bez ohledu na to, jestli je přijme nebo ne. Ukázalo se, že většina středočeských dětí by preferovala odborné školy s maturitou. V příštím roce navíc budou moci podat hned tři přihlášky místo nynějších dvou. Pomůžou i změny v digitalizaci.

Reklama

Na úřadě Středočeského kraje se konal kulatý stůl pro oblast školství. Šlo o prezentaci výsledků výzkumu k preferencím žáků 8. a 9. tříd základních škol a jejich rodičů při volbě školy po ukončení základního vzdělávání. Průzkum namodeloval situaci, ve které nejsou přijímací zkoušky a žáci si tak mohli vybrat jakoukoli školu bez toho, aniž by museli řešit, jestli se na ni pak skutečně dostanou.

„Na základě těchto dat se snažíme nabídnout obory tak, aby odpovídaly poptávce a myslím si, že ve spojitosti s novým systémem přijímacího řízení v příštím roce se ta situace výrazně zlepší,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Milan Vácha (STAN).

Příští rok by totiž místo stávajících dvou přihlášek na střední školy měly být k dispozici rovnou tři. Změny pak přinese i digitalizace přijímacího řízení, kdy každý uchazeč bude přijat pouze do jedné školy, a to do té, ve které uspěl a byla u něho více preferovaná a zároveň s tím odpadne odevzdávání zápisových lístků do škol, kam byl uchazeč přijat. Prezentaci bedlivě poslouchal i krajský opoziční radní Robert Bezděk (ANO), který v ní ale postrádal několik zásadních témat.

„Já jsem postrádal konkrétní vymezení řešení. Kupříkladu samozřejmě můžeme věřit, že ten systém třech žádostí na tři školy a digitalizace, že mohou pomoci, ale vůbec se zde nehovořilo o struktuře škol a zda školy, které jsou v té struktuře, odpovídají požadavku praxe a to je podle mě mnohem důležitější,“ říká opoziční radní Středočeského kraje Robert Bezděk (ANO).

Vedle toho se řešila i poptávka mezi dětmi a jejich rodiči a zjišťovalo se, čemu oba tábory dávají přednost. U rodičů je sice větší preference všeobecného vzdělávání, ale v průměru zde panuje většinová shoda nad tím, že jak děti, tak jejich rodiče volí odborné školy s maturitou. Další problém pak je, jak si školy nastaví systém přijímacího řízení.

„Budou školy, o které ten zájem bude menší a pokud si škola neurčí nějakou minimální hranici, tak je možné, že v novém systému tam teoreticky bude přijat i žák s pěti body, pokud ta kapacita bude, takže školy si musí samy nastavit ta kritéria,“ popisuje Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

Smyslem sdělení prezentace bylo mimo jiné to, aby žáci, kteří jsou právě v 8. a 9. třídách a rozhodují se o svém budoucím studijním uplatnění, v první řadě měli napřed možnost volit srdcem a dát přednost škole, na kterou se skutečně chtějí dostat a která by je mohla bavit. Pragmatickou volbu můžou klidně dát až na druhé nebo od příštího roku i třetí místo, protože přihlášky budou moci podat hned na tři školy. A když se budou snažit, na některou z nich to určitě vyjde.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu