• Načítám...
>

Příbram má nové kamery pro nukleární medicínu

V příbramské nemocnici mají dvě nové SPECT-CT kamery na Oddělení nukleární medicíny v druhém areálu příbramské nemocnice. Obě diagnostické kamery s pořizovací cenou 55 milionů bez DPH se podařilo zakoupit díky dotačnímu titulu REACT-EU. Mají lepší rozlišení než ty předchozí a disponují také lepší kvalitou CT vyšetření. Některá nativní vyšetření CT by se tak mohla provádět i na pracovišti Oddělení nukleární medicíny v příbramské nemocnici, čímž by se mohly zkrátit objednávací lhůty pro pacienty. Kamery pomohou zejména s diagnostikou onkologických nebo kardiologických onemocnění.

Reklama

Příbramská nemocnice má dvě nové kamery pro nukleární medicínu za více než 55 milionů korun. Budou pomáhat především s diagnostikou onkologických a kardiologických onemocnění. 

„Současně jsou kombinované s CT přístrojem, který je plně diagnostický, i když nedosahuje takových kvalit jako samostatně stojící CT přístroj, zejména tedy v kvalitě zobrazení. Výhodou je, že tyto hybridní přístroje umožňují kombinovat informaci metabolickou nebo funkční s informací morfologickou,“ vysvětluje hlavní přednostní primář Oddělení nukleární medicíny Oblastní nemocnice Příbram Otto Lang.

S takovým přístrojem se dá vyšetřit lidský mozek, plíce, srdce, játra nebo ledviny. Stejně tak se s ním dají vyšetřit pacienti s podezřením na zánět nebo metastázi u nejrůznějších nádorů. Jde tak o špičkové přístroje pro nukleární medicínu.

„Nukleární medicína funguje tak, že do těla pacienta vpravíme nějakou látku, ať už je to iont, molekula, peptid bílkovina nebo buňka, kterou označíme radionuklidem. Ten vysílá záření, které vychází z těla pacienta a my ho detekujeme detektorem gama kamery a tím pádem můžeme zobrazit distribuci této látky v těle člověka,“ upřesňuje Otto Lang, primář Oddělení nukleární medicíny Oblastní nemocnice Příbram.

„V rámci Středočeského kraje jsou tři pracoviště nukleární medicíny. Jedno je v Mladé Boleslavi, druhé je v Kolíně a třetí je právě zde v Příbrami. Tady bych chtěl asi možná zdůraznit to, že příbramská nukleární medicína je historicky velmi významným hráčem právě v oblasti nukleární medicíny. Vznikla tady první oddělení v roce 1977. Je to možná dáno tím, že jsme v Příbrami a toto je zrovna zařízení, které bylo závodní nemocnicí uranových dolů,“ uzavírá náměstek hejtmanky Středočeského kraje Pavel Pavlík (ODS).

Během své historie se oddělení zapojovalo do řady klinických zkoušek a spolupracovalo na řadě vědeckých prací. Nyní se i díky dvojici nových kamer stane zase o něco modernějším pracovištěm, které svým pacientům dokáže poskytnout kvalitní a profesionální péči.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu