• Načítám...
>

Nový obchvat zklidní cestu přes Jílové u Prahy

Takzvaný severní obchvat v Jílovém u Prahy má pomoci ulevit obyvatelům od husté dopravy a s ní spojených zplodin i hluku. Severní část obchvatu měří 1,5 kilometru, stavěla se dva roky a vyšla na 168 milionů korun. V plánu je ještě výstavba jižní části obchvatu, který se má stavět současně se středočeským úsekem dálnice D3, na jehož výstavbu má dojít do roku 2027. I díky tomu mohl být nákladný projekt financován ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Součástí komunikace je i nová autobusová zastávka. Autobusy ale první cestující svezou až se změnou jízdních řádů na jaře příštího roku.

Reklama

Obyvatelé Jílového u Prahy se dočkali konce části tranzitní dopravy centrem včetně průjezdu památkově chráněnou radniční bránou. Krajská Správa a údržba silnic Středočeského kraje totiž otevřela 1,5 kilometru dlouhý severní obchvat města. Ten má právě odklonit část tranzitní dopravy mimo centrum. Stavbu zahajoval ještě coby náměstek pro dopravu Středočeského kraje současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy České republiky: „Je klíčová nejenom z hlediska toho, aby se konečně ulevilo občanům Jílového. Je světový unikát, že silnice II. třídy prochází radniční branou. To teď konečně opadne. A co je ještě podstatnější, tak jde o první vlaštovku na stavbě středočeské dálnice D3. Tohle už je fakticky součást celého toho dopravního systému středočeské D3, proto také byla financována 168 miliony korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.“

Obchvat kolem Jílového u Prahy se stavěl dva roky a vede jako silnice II/105 v nové trase s napojením na stávající silnice II/104 a II/105 okružní křižovatkou. Jeho součástí je také nová autobusová zastávka. První cestující ale vyzvedne až na jaře roku 2024.

Karel Bendl (ODS), radní Středočeského kraje: „Vznik té linky má nějaký řád a systém. Změna jízdních řádů probíhá v nějaké periodě. To znamená, že teď jsme připraveni. Máme postavenou zastávku autobusu a jsme připraveni tu linku sem zařadit, aby po této nově vzniklé silnici jezdila, ale do toho jízdního řádu se dostane až v ten pravidelný termín, to znamená někdy z jara roku 2024. Od té doby teprve bude sloužit zastávka vyloženě těm cestujícím a Pražské integrované dopravě.“

Nová dopravní stavba by měla nejen zklidnit a zkrátit cestu přes Jílové u Prahy, ale povede také k větší bezpečnosti jak pro místní obyvatele, tak řidiče. 

Aleš Čermák, ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje: „Pokud se dostáváme na mimo intravilán obce takovouto prakticky obchvatovou komunikací, tak samozřejmě to má pozitivní vliv na provoz. Vyhýbáme se přechodům a těžká nákladní doprava, kterou tady můžete vidět prakticky každou chvíli projíždět, tak samozřejmě zatěžuje obyvatelstvo imisemi, takže je dobré ji vymístit.“

K odvedení zbývající tranzitní dopravy z Jílového bude sloužit také jižní obchvat města, který se bude stavět současně s dálnicí. Oba obchvaty přitom budou napojeny mimoúrovňovou křižovatkou na D3 a odvedou zvýšený nápor dopravy, ke kterému dojde v souvislosti s výstavbou dálnice, mimo Jílové. Středočeskou část dálnice D3 plánuje stát začít stavět v roce 2027.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu