• Načítám...
>

Kraj zareagoval na audit ohledně hospodaření KSÚS

V červnu 2023 skončil ve funkci ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Jan Lichtneger. Oficiálně pro ztrátu důvěry. Mluví se ale o jeho údajném zapojení do kauzy dozimetr a napojení na podnikatele Nemraha, který figuruje jako jeden z hlavních strůjců rozsáhlé kauzy. Zároveň s ním měl obchodovat ohledně prodeje firem a hrozilo, že by vazby mohl přenést i do své funkce. Kraj nechal zároveň vypracovat audit, který se zabýval hospodařením této příspěvkové organizace, a to i obdobím, kdy byl ve funkci právě Lichtneger. Kraj už z auditu začíná vyvozovat první důsledky.

Reklama

Středočeský kraj zadal vypracování auditní zprávy o hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, kterou vypracovala auditní společnost Ernst and Young. V původním auditu ale kraj našel řadu nesrovnalostí, došlo tak k dohodě narovnání včetně započtení sankcí, přičemž cena auditu byla zároveň snížená.

„Audit jasně prokázal, že ty informace, které se vyskytovaly ve veřejném prostoru a v médiích a které byly ze strany člena dozorčí rady Martina Hermana interpretovány tak, že audit se nezabýval obdobím Jana Lichtnegera, bývalého ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, který má být údajně zapleten do kauzy Dozimetr, tak nejsou pravdivé,“ zdůvodňuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Audit se o působení bývalého ředitele, který byl v červnu 2023 odvolán z funkce pro ztrátu důvěry, intenzivně zabýval a řešil jak zakázky z jeho působení, tak z působení jeho předchůdce Zdeňka Dvořáka.

„Skutečně byla prokázána jeho vazba na pana Nemraha a nějaké prodeje firem, kde bylo jméno pana Lichtnegera a pana Nemraha. Ta ztráta důvěry byla dána na základě těchto zjištění, protože z toho evokovalo, že by se to mohlo přenést i do působení Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, protože všechny tyto firmy se zabývaly něčím, co souviselo se silničním hospodářstvím,“ vysvětluje Libor Lesák (ODS), radní Středočeského kraje.

Podnikatel Zakária Nemrah přitom figuruje jako jeden z hlavních strůjců kauzy Dozimetr. Audit odhalil, že v rámci Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje došlo k určitým pochybením a zároveň přijal i některá dílčí opatření.

„Nastavili jsme mechanismy, aby se tyto závady neopakovaly. Udělaly se některé personální změny, posílil se tým právníků a externích auditorů, aby nedocházelo k některým pochybením. My jsme reagovali ještě dříve, než jsme se dozvěděli tu závěrečnou zprávu, kterou jsme převzali vlastně až minulý týden v té finální podobě a k té ty závěry teprve přijmeme a s nimi vás seznámíme,“ uzavírá radní Středočeského kraje Karel Bendl (ODS).

Z dozorčí rady byl například Radou Středočeského kraje odvolán Martin Herman (ANO), která zároveň hnutí ANO vyzvala k tomu, aby za něj dodala náhradu. Herman totiž prý dlouhodobě nedodržoval podmínky a pravidla člena dozorčí rady a měl porušit mlčenlivost o interních dokumentech. Co se týče bývalého ředitele Lichtnegera, tak ten si nechal vyžádat celou závěrečnou zprávu auditu a bude se čekat, zda se případně odvolá, zatím tak neučinil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu