• Načítám...
>

Kraj zareagoval na audit ohledně hospodaření KSÚS

V červnu 2023 skončil ve funkci ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Jan Lichtneger. Oficiálně pro ztrátu důvěry. Mluví se ale o jeho údajném zapojení do kauzy dozimetr a napojení na podnikatele Nemraha, který figuruje jako jeden z hlavních strůjců rozsáhlé kauzy. Zároveň s ním měl obchodovat ohledně prodeje firem a hrozilo, že by vazby mohl přenést i do své funkce. Kraj nechal zároveň vypracovat audit, který se zabýval hospodařením této příspěvkové organizace, a to i obdobím, kdy byl ve funkci právě Lichtneger. Kraj už z auditu začíná vyvozovat první důsledky.

Reklama

Středočeský kraj zadal vypracování auditní zprávy o hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, kterou vypracovala auditní společnost Ernst and Young. V původním auditu ale kraj našel řadu nesrovnalostí, došlo tak k dohodě narovnání včetně započtení sankcí, přičemž cena auditu byla zároveň snížená.

„Audit jasně prokázal, že ty informace, které se vyskytovaly ve veřejném prostoru a v médiích a které byly ze strany člena dozorčí rady Martina Hermana interpretovány tak, že audit se nezabýval obdobím Jana Lichtnegera, bývalého ředitele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, který má být údajně zapleten do kauzy Dozimetr, tak nejsou pravdivé,“ zdůvodňuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Audit se o působení bývalého ředitele, který byl v červnu 2023 odvolán z funkce pro ztrátu důvěry, intenzivně zabýval a řešil jak zakázky z jeho působení, tak z působení jeho předchůdce Zdeňka Dvořáka.

„Skutečně byla prokázána jeho vazba na pana Nemraha a nějaké prodeje firem, kde bylo jméno pana Lichtnegera a pana Nemraha. Ta ztráta důvěry byla dána na základě těchto zjištění, protože z toho evokovalo, že by se to mohlo přenést i do působení Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, protože všechny tyto firmy se zabývaly něčím, co souviselo se silničním hospodářstvím,“ vysvětluje Libor Lesák (ODS), radní Středočeského kraje.

Podnikatel Zakária Nemrah přitom figuruje jako jeden z hlavních strůjců kauzy Dozimetr. Audit odhalil, že v rámci Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje došlo k určitým pochybením a zároveň přijal i některá dílčí opatření.

„Nastavili jsme mechanismy, aby se tyto závady neopakovaly. Udělaly se některé personální změny, posílil se tým právníků a externích auditorů, aby nedocházelo k některým pochybením. My jsme reagovali ještě dříve, než jsme se dozvěděli tu závěrečnou zprávu, kterou jsme převzali vlastně až minulý týden v té finální podobě a k té ty závěry teprve přijmeme a s nimi vás seznámíme,“ uzavírá radní Středočeského kraje Karel Bendl (ODS).

Z dozorčí rady byl například Radou Středočeského kraje odvolán Martin Herman (ANO), která zároveň hnutí ANO vyzvala k tomu, aby za něj dodala náhradu. Herman totiž prý dlouhodobě nedodržoval podmínky a pravidla člena dozorčí rady a měl porušit mlčenlivost o interních dokumentech. Co se týče bývalého ředitele Lichtnegera, tak ten si nechal vyžádat celou závěrečnou zprávu auditu a bude se čekat, zda se případně odvolá, zatím tak neučinil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu