• Načítám...
>

Advent ve Středních Čechách nabídne desítky akcí

Vánoční koncerty, výstavy, jarmarky nebo třeba tvořivé dílny pro děti. To je jen ve zkratce nabitý program letošního adventu ve středočeských muzeích, galeriích a skanzenech. Podívejte se s námi, kam můžete s rodinou před Vánocemi vyrazit načerpat sváteční atmosféru a pohodu.

Reklama

Vánoční koncerty, výstavy, jarmarky nebo tvořivé dílny. To všechno letos nabídnou středočeská muzea a galerie během adventu. Bohatý program pak nabídnou i všechny středočeské skanzeny.

,,Jedná se o více než 70 kulturních zážitků jako například výstavy, koncerty, jarmarky, ale například i soutěž o nejhezčí a nejchutnější vánočku. Naším cílem je, abychom nabídli lidem možnost trávit advent jinak než v obchodních centrech, zpomalit, seznámit se s tradicemi," řekl Václav Švenda (TOP 09) - radní Středočeského kraje.

Autentické zážitky chtějí návštěvníkům zprostředkovat skanzeny. Například areál ve Vysokém Chlumci návštěvníkům nabídne třeba tradiční zdobení perníčků, pečení vánoček, vyřezávání betlémových figurek nebo jen samotný pohled na vesnici, jak ji známe z kreseb od Josefa Lady.

 ,,Zážitek je jenom přijet sem a vidět ty chaloupky zasypané sněhem, zážitek je otevřít ty dveře. Když je prostě mráz, tak otevřít ty dveře, když na vás dýchne teplo z kamen, protože teplo z kachlových kamen je něco trošku jiného než elektrický přímotop doma a tady se ani nedá spěchat," popsala Klára Posekaná - vedoucí skanzenu Vysoký Chlumec.

O pár kilometrů dál v Příbrami pak mohou zájemci až do 7. ledna navštívit výstavu Příbramské betlémy. Ta se v letošním roce koná v areálu dolu Vojtěch na Březových Horách.

,,Ta výstava je letos poprvé situována v cáchovně národní kulturní památky dolu Vojtěch, kde k vidění budou jak ty historické betlémy, tak ty současné, kde chceme prezentovat fakt, že ta betlémářská tradice přežívá až do dnešních dnů," doplnil Josef Velfl - ředitel Hornického muzea Příbram.

Výstavy betlémů bude možné zhlédnout také v Muzeu zlata v Novém Kníně nebo v Muzeu T. G. Masaryka v Rakovníku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu