• Načítám...
>

V Jesenici na Rakovnicku mají nové sídlo záchranky

V případě ohrožení života jde často o minuty, které můžou rozhodnout o tom, zda člověk přežije nebo ne. Důležitou roli v tomto směru hraje také záchranná služba, která se o pacienta stará během převozu do nemocnice. V Jesenici u Rakovníka teď otevřeli nové výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby, čímž se právě zrychlí dojezd záchranky v tomto nejzápadnějším výběžku nejlidnatějšího kraje v Česku. Zároveň je zde poměrně kopcovitý terén a zejména za horšího počasí se tak mohl příjezd první pomoci protáhnout. Nyní už i tato oblast má své stanoviště a pomoc se tak k lidem dostane dříve.

Reklama

V Jesenici u Rakovníka mají nové výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Tímto se má zlepšit dostupnost péče v nejzápadnějším výběžku Středočeského kraje. Budovat se začalo v lednu roku 2023 a začátkem prosince téhož roku se slavnostně otevřelo.

„Tady vlastně bude 24/7 služba jedné posádky řidič - záchranář v té úplně nejzápadnější oblasti a tady je navíc poměrně kopcovitý terén, takže i v tom složitém terénu právě zrychlíme dojezdové časy posádek a to beru jako to nejzásadnější pro to, abychom byli schopni poskytnout tu péči co možná nejrychleji,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Pavel Pavlík (ODS).

„Odteďka už se jim ta pomoc, když budou v ohrožení života, dostane řádově do několika minut, kdy se počítá v rámci záchrany lidského života každá minuta,“ dodává Pavel Rusý. ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Prostory, ve kterých je nyní výjezdové stanoviště záchranky, původně patřily městu a sloužily k pronájmu. Nebyly ale v příliš dobrém stavu a tak na řadu musela přijít kompletní rekonstrukce.

„Z ne příliš přívětivých prostor se během velmi krátké doby díky spolupráci města, záchranky a kraje stalo tedy nové výjezdové stanoviště, které splňuje parametry 21. století a myslím si, že se s tím můžeme i pochlubit,“ popisuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Pavel Rusý.

Na Rakovnicku už sice výjezdová stanoviště záchranky mají, ale právě město Jesenice bylo poměrně specifické, a to nejen svým náročnějším terénem.

„Oblast Jesenicka byla takovým naším slabším místem v rámci pokrytí výjezdovými skupinami v okrese Rakovník. My ty další výjezdové skupiny máme ve Strašecí, v Roztokách u Křivoklátu a centrálně dvě v Rakovníku. Ta západní část, hlavně za těchto podmínek nepříznivého počasí, tak ta dojezdová doba byla na hraně,“ uzavírá ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Pavel Rusý.

Nové výjezdové stanoviště v Jesenici by tento problém mělo vyřešit. Celkové náklady na vybudování nového zázemí záchranky se vyšplhaly na necelých pět milionů korun, přičemž prostředky šly z Fondu investic středočeské záchranky, tedy v podstatě z rozpočtu Středočeského kraje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu