• Načítám...
>

Příbram se stala součástí dopravního systému PID

Středočeské město Příbram se stalo součástí dopravního systému Pražské integrované dopravy. Integrace přinese cestujícím především možnost výběru výhodnějšího jižního dokladu pro jejich cestu v městských i regionálních spojích. V autobusech MHD Příbram bude nově možné využít veškeré jízdní doklady dle Tarifu PID, i nadále zde budou platit stávající jízdní doklady dle Tarifu MHD Příbram. Na regionálních linkách PID po území města Příbram budou také nově platit jízdní doklady dle Tarifu MHD Příbram.

Reklama

Na jednu jízdenku mnoha způsoby, takové je heslo Pražské integrované dopravy, do které se v polovině prosince roku 2023 začlenilo i středočeské město Příbram. Díky integraci do dopravního systému tak mohou příbramští cestovat po celých Středních Čechách včetně Příbrami.

„Připravovalo se to tři čtvrtě roku, připravovali to kolegové z IDSK ve spolupráci s městem Příbram a dopravcem samozřejmě. Šlo nejenom o to zintegrovat systém do jednoho systému co do jízdenek, ale zároveň se řešily třeba duplicity, souběhy linek, přetrasovávání některých linek tak, aby tam byly návaznosti mezi linkami a samozřejmě, aby ta doprava pro cestující byla co nejpříjemnější,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Petr Borecký (STAN).

Přestože integrace přináší celou řadu pozitivních změn, zpočátku je třeba počítat s tím, že cestující mohou být dezorientovaní v číslech, protože se měnily jak jízdní řády, tak často i trasy linek a jejich čísla. 

„Poporodní bolesti nám asi řeknou až cestující, tak jak se naučí nově využívat ta spojení, kde ty autobusy budou třeba plnější, kde budeme muset zvětšovat kapacitu a tak dále, to všechno ukáže čas. Je to obvyklé u všech integrací. Jak víte, tak jsme integrovali v posledních dvou letech okrajové oblasti Středočeského kraje, kde jsme neměli vůbec představu, jak to obyvatelstvo zareaguje,“ popisuje Zdeněk Šponar, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje.

Co se týká meziměstských spojů do Prahy, tak tam k žádným zásadním změnám nedochází, ty nastanou především u trasování po městě Příbrami. V některých případech se cesta autobusy zkrátí, především ale dojde ke snížení přestupů mezi jednotlivými spoji.

„Protože samozřejmě takzvané pražské linky budou zajíždět a budou dělat malou městskou hromadnou dopravu tady v městské hromadné dopravě i v Příbrami. To znamená, že cestující, který pojede po městě, bude moci využít linku, která přijela z Prahy,“ uzavírá ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Zdeněk Šponar.

Projekt spolufinancuje město Příbram a Středočeský kraj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu