• Načítám...
>

Budoucí zdravotníci z Berouna dostali moderní vybavení

Střední zdravotnická škola v Berouně získala novou učebnu pro praktickou výuku přírodních věd. Za ní Středočeský kraj a Ministerstvo pro místní rozvoj zaplatili celkem 4 233 774,89 Kč. Škola pak pro budoucí zdravotníky získala také moderní pomůcky pro praktickou výuku. Z rozpočtu kraje na ně padlo 2 061 240,00 Kč.

Reklama

Kompletně vybavenou učebnu odborného výcviku s moderními pomůckami získala Střední zdravotnická škola v Berouně. Ministerstvo pro místní rozvoj spolu se Středočeským krajem tak pokračují v modernizaci odborného vzdělávání.

,,Byla vybavená laboratoř pro fyziku, chemii, elektro. Je to zejména z toho důvodu, že tady je i obor Zdravotnické lyceum, kde se předpokládá přestup na vysokou školu," řekl Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

Obor Zdravotnické lyceum střední škola otevřela před čtyřmi roky. Laboratoř pro výuku přírodních věd v praxi ale studentům dosud chyběla.

,,Je to pro ně důležité, protože hledají, kam budou směřovat, jakou vysokou školu budou studovat, takže si potřebují zkusit, jestli fyzika je pro ně ten směr, třeba taková radiologie nebo jestli je jejich směr opravdu ta medicína, která většinou bývá původní, ale v průběhu studia se to třeba mění na fyzioterapii nebo že studují biomedicínské obory a podobně," upřesnila  Renáta Pavlíková - statutární zástupce ředitele SZŠ Beroun.

,,Můžeme používat mikroskopy, ověřovat si mikroskopické reakce, dělat různé pokusy a díky tomu vlastně poznáme, jak to funguje v reálu a nebudeme to vidět jenom na papíře," řekla Sofia - studentka 3. ročníku zdravotnického lycea.

,,My jsme si připravili samozapalovací směs, kdy využijeme manganistan draselný, který rozetřeme v misce pro zvětšení jeho povrchu a dále přikápneme glycerol a při tomto přikápnutí se má zapálit směs. Je to exotermická reakce, při které dochází k uvolňování tepla a díky tomu se vlastně ta směs zapálí," řekla Anna - studentka 3. ročníku zdravotnického lycea.

Plně vybavená laboratoř vyšla na více než 4 miliony 200 tisíc korun. Druhou část dotačního projektu s názvem "Inovace" pak berounská zdravotnická škola využila na nákup speciálních figurín. Na nich si budoucí zdravotníci mají cvičit ošetřovatelské metody nebo první pomoc.

,,Při té výuce mohou studenti používat pomůcky, které simulují tu praxi skoro dokonale, že je to opravdu úplně něco jiného, než když vám to někdo jenom přednáší, než když se díváte na obrázky nebo na nějaká videa, ale tady si to můžete fakticky zkusit," řekla hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

,,Figurína, kterou vy tady vidíte, slouží k nácviku kardiopulmonální resuscitace. Je schopná se připojit bezdrátově na tablet, kdy studenti mají vizuální kontrolu a mají zpětnou vazbu, jestli vlastně ten nácvik se naučili správně, jestli prováděli dobrou míru komprese, jestli mají dobrou frekvenci za tu minutu," řekla Petra Anderlíková, vedoucí odborného výcviku ošetřovatelství.

Náklady na celkem šest figurín v hodnotě přes 2 miliony 61 tisíc korun uhradil Středočeský kraj ze svého rozpočtu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu