• Načítám...
>

Ve středočeských knihovnách sbírají vysloužilé telefony

Odlož mobil v knihovně je společný projekt Středočeského kraje a neziskové organizace ASEKOL, jehož smyslem je rozšíření povědomí o třídění vysloužilého drobného elektrozařízení a koná se v období od 1. prosince do začátku dubna příštího roku. Cílem kampaně je oslovit čtenáře všech věkových kategorií s osvětou o tom, že třídění drobného vysloužilého elektrozařízení má opravdu smysl, co se následně děje s odevzdaným elektrozařízením a kde mohou vysloužilé elektro odevzdávat. Míra znovu využitelnosti materiálů, které elektroodpad obsahuje, je totiž velmi vysoká.

Reklama

Téměř každý z nás má doma starý nebo již nefunkční telefon či tablet, který leží ladem. Proto tu máme projekt s názvem „Odlož mobil v knihovně“ . Ten má právě za cíl rozšířit povědomí o třídění drobných elektrozařízení prostřednictvím soutěže a podpořit obecní knihovny. 

"My jsme společně se společností ASEKOL připravili soutěž jak pro občany, tak vlastně i pro knihovny a má vést občany k tomu, aby více třídili drobné elektrospotřebiče, jako jsou telefony, tablety," řekla Jana Skopalíková (Piráti), radní Středočeského kraje.

Nasbírané vysloužilé telefony budou putovat do neziskové společnosti Remobil, která za každý odevzdaný mobilní telefon přispěje částkou 10 Kč na aktivity Jedličkova ústavu a škol. Mobily budou odborně rozebrány a zrecyklovány, případně využity na náhradní díly. Sto gramů je průměrná váha mobilního telefonu. Jeho recyklací ušetříme tisíckrát víc surovin potřebných na jeho výrobu. V České republice se těchto odpadních mobilů nachází kolem 12 milionů.

"My to děláme poprvé ve Středních Čechách s tím, že zatím se nám přihlásilo necelých sto knihoven, což si myslím, že je skvělé číslo, takže občané mají tu síť opravdu širokou, kam mohou ty telefony odkládat a doufám, že jich budeme mít co nejvíc," řekla Jana Skopalíková (Piráti), radní Středočeského kraje.

"Mně se ten projekt moc líbí. Když jsem dostal informaci o tom, že bychom se mohli zapojit do tohoto projektu, tak jsem ihned souhlasil, hned jsme se vlastně zapojili. To rozšíření povědomí o tom, že i tato drobná elektronika se dá vlastně vytřídit a zrecyklovat, něco s tím udělat dál, z čeho bude nějaký prospěch, než že to bude někde v šuplíku nebo nedejbože ve směsném odpadu. Tak mě tato myšlenka připadá velmi správná a jsem rád, že jsme to podpořili," řekl Pavel Smutný (STAN), starosta MÚ Jesenice.

Drobné elektro můžete do knihoven nosit až do prvního dubna. Veškeré informace této akce jsou dostupné na www.odlozmobil.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu