• Načítám...
>

Uranový důl Bytíz čeká rekonstrukce

Uranový důl Bytíz na Příbramsku čeká rekonstrukce, po níž se otevře veřejnosti. Středočeští radní totiž souhlasili s vyhlášením veřejné zakázky na dodavatele stavebních prací. Hodnota zakázky je téměř 26 milionů korun. Dokončení rekonstrukce a otevření nové expozice je plánováno začátkem roku 2026. Hornické muzeum Příbram, které je příspěvkovou organizací kraje, se snaží o proměnu areálu v návštěvnický provoz od konce roku 2017. Po letech příprav a údržbových prací začíná chystat expozici ve stylu takzvaného posledního pracovního dne.

Reklama

Uranový důl Bytíz na Příbramsku oblékne nový kabátek. Shodli se na tom radní Středočeského kraje s vedením Hornického muzea v Příbrami. 

"Naším cílem je záchrana tohoto jedinečného průmyslového areálu a vybudování expozice ve stylu posledního pracovního dne se zapojením interaktivních a multimediálních prvků. Součástí rekonstrukce je celková obnova budovy turbokompresorovny, vybudování návštěvnického zázemí i zázemí pro zaměstnance, pokladny, prodejny suvenýrů, oprava příjezdové komunikace a vybudování parkoviště pro návštěvníky," řekl Václav Švenda (TOP 09), radní Středočeského kraje.

"Rekonstrukce přispěje k tomu, že pro příští generace zachráníme jeden z posledních, alespoň z části dochovaných uranových dolů na našem území, šachtu č. 11 A Bytíz, která se zapsala nejen do našich dějin, ale i do mezinárodního kontextu hornictví a sice v tom slova smyslu, že zde v této lokalitě se vytěžilo obrovské množství uranu. Konkrétně z příbramského uranového ložiska to bylo celkem 36 % v rámci československé těžby," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

Bytíz je s hloubkou více než 1500 metrů třetím nejhlubším dolem v Čechách a fungoval mezi lety 1955 až 1991.

"Významné historické události zde dokládají unikátní těžní stroje zde ve strojovně, vedle v turbokompresorovně turbokompresory. Dochovala se zde 32 metrů vysoká těžní věž, zbytky vodního hospodářství a tak dále. A to jsou všechno hmatatelné doklady, které přibližují mezinárodní význam šachty č. 11 A Bytíz," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

"Hornické muzeum Příbram patří mezi nejnavštěvovanější muzea ve Středočeském kraji. V letošním roce bude vůbec nejnavštěvovanější. Pravidelně přesahuje roční návštěvnost 100 000 návštěvníků. A vybudování této expozice opět zvýší atraktivitu tohoto muzea. A věřím, že si do něj najdou noví návštěvníci opět cestu," řekl Václav Švenda (TOP 09), radní Středočeského kraje.

Příbramské uranové ložisko nás zařadilo mezi hlavní těžaře uranu na světě. Jeho historie je však spojena i se zneužitím práce politických vězňů komunistického režimu 50. let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu